Preduzetnici traže nove mere, Brnabić – razgovor da, ali budžet nije ćup bez dna

Biznis 06. feb 202119:3447 komentara

A dok predsednica Vlade obrazlagala šta je njen tim uradio u prvih sto dana od stupanja na dužnost, ispred Narodne skupštine ponovo su se okupili članovi udruženja "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije". Oni su nezadovoljni donetim merama za podršku privredi tokom krize izazvane COVID-19, pa poručuju - donesite nove, mi smo na kolenima.

U minut do dvanaest na platou ispred Parlamenta nekoliko desetina malih preduzetnika pozvalo je nadležne da se probude.

Povezane vesti

Poručuju, do sada donete mere poput minimalca za svakog zaposlenog, umesto da očuvaju privredu tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, usmerene su isključivo na očuvanje radnih mesta i kroz vraćanje poreza na nju, i neće biti isplative.

„Ta mera pomoći Vlade košta privrednika, preduzetnika 150.000 dinara, po jednom zaposlenom“, ocenio je Dragan Subotić, Turistička asocijacija Srbije.

Kada se na to dodaju ostali, brojni nameti, privrednicima je ugrožen opstanak, dodaje Subotić. Smatra da je usvojeni model pomoći jedinstven u svetu, pa njegovom tvorcu treba odati počast.

„Ma nema, ne postoji nijedna zemlja sveta koja ima toliki namet na minimalni lični dogodak, kao što ima naša. Gospodine Siniša Mali, imaćete tu čast da možda pored uvaženog i velikog Ive Andrića budete još jedan Nobelovac kojeg je dao naš narod“, naglašava Subotić.

Da bi se zaista pomoglo, potrebno je otpisati poreze koji su zamrznuti, a dolaze na naplatu 10. februara, jer je ta mera zagušila poslodavce, a treba ukinuti i parafiskalne namete poput eko-takse, objašnjavaju u udruženju.

„Treći zahtev je da se obezbedi sektorska pomoć onima kojima je prihod najviše pao, koji su potpuno bili onemogućeni da rade. I naš najbitniji zahtev je da se pristupi kompletnoj reformi poreskog sistema, kako bi bio pravedan, prograsivan i transparentan“, kazala je Milena Amon, iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Dok su mali privrednici putem razglasa konstatovali – ovde smo jer naše mišljenje nije uvaženo, gotovo istovremeno, samo sa druge lokacije, predsednica Vlade je poručila – spremni smo za razgovor.

„Ali ono što je važno je da razumemo da budžet Republike Srbije nije ćup bez dna“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni, privrednici najavljuju da će se umesto budilnika na platou Skupštine zahtevati ostavke nadležnih.

Komentari

Vaš komentar