Privrednici: Nije vreme za trošenje šest milijardi dinara za e-fiskalizaciju

Biznis 01. nov 202119:295 komentara

Iako ministar finansija Siniša Mali naglašava da je prelazak na novi model fiskalizacije „od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije“ i da ne predstavlja novi trošak za privrednike, u Udruženju zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ponavljaju - za promene je izabran pogrešan trenutak i navode da će tražiti smanjenje poreza do kraja godine.

Pročitajte još:

Upravo je počeo tranzicioni perod za prelazak na novi model fiskalizacije, koji traje do 30. aprila 2022. godine. Poreski obveznici su od 1. oktobra u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata i oni će od sutra, na portalu ePorezi, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije.

Predviđeno je da za nove fiskalne uredjaje obveznicima bude uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Milena Amon, zastupnica Udruženja zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i preduzetnika za N1 kaže da je izabran pogrešan trenutak za uvođenje e-fiskalizacije.

„Sada nije vreme za trošenje šest milijardi dinara. Trebalo je sačekati povoljniji trenutak“, ističe Amon.

Kako navodi, e-fiskalizacija neće doprineti suzbijanju sivog tržišta, već će ga povećati.

„E-fiskalizacijom se ne suzbija crno tržište, već se opterećenoj privredi uvode nove obaveze“, ukazuje Amon.

Ona navodi primer frizera i obućara koji nemaju velike promete, porez plaćaju paušalno, a sada moraju da uvode fiskalne kase i plaćaju internet.

„Ovo nije vreme da se uvode nove mere – frizeri su bili zatvarani prošle godine, ugostitelji su već na izdisaju“, ističe Milena Amon.

Komentari

Vaš komentar