Privrednici o e-fiskalizaciji: Neki će se uskladiti a neki preći na crno tržište

Biznis 10. jan 202220:118 komentara

E-fiskalizacija je u toku, preduzetnici imaju rok do kraja aprila da uvedu nove fiskalne kase koje zahtevaju internet konekciju. Ova promena za mnoge znači i obavezu izdavanja fiskalnih računa, koju do sada nisu imali. A troškovi su, ukazuju privrednici - mnogo veći od subvencije predviđene za e-fiskalizaciju.

Milena Amon iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije kaže da na subvencije od 100 evra po uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, plus PDV za one koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost, ne gledaju kao na pomoć države, nego kao na trošenje budžetskog novca.

Pročitajte još:

„To je naš novac. Taj iznos subvencije apsolutno nije dovoljan, a to ću vam ilustrovati troškovima e-fiskalizacije koje ima jedna naša članica: za odjavu terminala mora da plati 2.860 dinara, instalacija kase košta 3.600 dinara, LPFR i bezbednosni kod košta još 5.040 dinara. Plus uređaji. A, sada su troškovi na mesečnom nivou minimalno 1.900 dinara, za ono što je bilo 480 dinara“, kaže Amon, dodajući da je to jedan od problema.

I dalje, dodaje, nema odgovora na pitanje kako e-fiskalizacija suzbija sivu ekonomiju.

„Takođe, ima i problema sa delatnostima koje nisu bile obveznici a sada jesu, na primer obrazovanje i arhitekte, koje povremeno rade sa fizičkim licima. Arhitekte pitaju da li sada treba da plaćaju ceo sistem svakog meseca za izdata dva fiskalna računa u toku godine“, navodi sagovornica Infobiza.

Zakon, podsetimo, stupa na snagu 1.maja.

Do tada traje prelazni rok u kojem se očekuje da se privrednici usaglase sa novim propisom.

„Neki će se uskladiti, uz povećanje troškova. A, neki će, nažalost – jednostavno preći na crno tržište“, zaključuje Milena Amon.

Komentari

Vaš komentar