Problemi sa subvencijom za stan mame troje dece: Komisije nema, kredit poskupeo

Biznis 25. nov 202220:4117 komentara
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Da nije čekala na odgovor države po pitanju subvencije za prvi stan, zadužila bi se kod banke po upola nižoj kamatnoj stopi. Nepromenljivoj. Ovako, iščekujući već 35 dana da "još samo na već otkucano rešenje komisija stavi potpis", kako su joj govorili u ministarstvu - ova mama troje dece moraće da se zaduži znatno skuplje. Na kraju će više da da na kamatu, nego što vredi cela subvencija - ako je uopšte i dobije. Jer, komisija koja "samo treba da stavi potpis" - još nije formirana. "Koliko sam samo vremena i sebe izgubila u svemu ovome, i koliko nam je vremena trebalo dok smo skupili novac za učešće. Ja nikome ništa nisam tražila. Znam da sve moram da zaradim sa svojih deset prstiju, ali ako je nešto rečeno - zašto nam je uopšte data mogućnost da o tome razmišljamo? Nije trebalo o subvencijama da se priča. Jer, vi se ponadate, pa poverujete, pa to uzme maha i traje tri meseca i posle - kraj. Nema ništa", ogorčeno za portal N1 priča Ivana Milutinović iz Smedereva, mama tri deteta predškolskog uzrasta od kojih najmlađe ima tek devet meseci.

Ivana je sedma mama po redu koja se obratila redakciji N1 zbog problema u proceduri ostvarivanja subvencija za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini.

Pročitajte još:

Iako ispunjava sve uslove, iako je to famozno rešenje, kako su joj rekli „otkucano, samo nedostaje potpis“, ona kaže da će od subvencije – odustati.

„Odustajem. Nemam više snage da se borim za to. Već 35 dana čekam da ‘komisija stavi potpis’. A u četvrtak ove nedelje mi stiže odgovor iz Ministarstva za rad da će – nova komisija biti formirana do kraja nedelje“, navodi Ivana.

Ova mama troje dece svu dokumentaciju predala je još pre tri meseca.

„Da sam odmah potpisala predugovor za običan stambeni kredit, dobila bih ga sa fiksnom kamatnom stopom od 2,95 odsto. A pre tri nedelje je kamata u mojoj banci bila 5,25 odsto. Kolika je sada – ne smem ni da pitam! Ja u ponedeljak imam zakazano sa advokatom kod notara da napravimo, treći po redu, predugovor sa prodavcem stana. Ovaj put bez pozivanja na subvenciju”, kaže Ivana.

Ivanina priča

Prvi predugovor sa prodavcem stana Ivana potpisuje 12. avgusta ove godine.  U tom predugovoru je definisan rok isplate nekretnine do 1. novembra 2022. 

„Posle prikupljanja neophodne dokumentacije  za dobijanje subvencije 1. septembra predajem svu dokumentaciju Centru za socijalni rad, gde su radile, moram da kažem, izuzetno ljubazne žene i otvorene za saradnju. Dana 12. oktobra dobijam na kućnu adresu ličnu dostavu kako mi je dokumentacija nepotpuna, iako znam da sam lično predala jedan od dva tražena dokumenta. Ali nema veze. Odmah sutradan, 13. oktobra lično sam u Nemanjinoj ulici u Beogradu predala traženu dopunjenu dokumentaciju“, kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

Sledeće nedelje, 18. oktobra je, dodaje, telefonom proverila da li je dokumentacija uredna.

„Tada mi je rečeno da je dokumentacija kompletna, da ispunjavam uslove, i da čekam rešenje. Kako mi je predugovor bio uslovljen datumom isplate 1. novembra, prodavca sam zamolila da mi produži rok, jer mi je rečeno da dobijam subvenciju, kako bi nakon dobijanja rešenja predala banci i završila kredit – isplatila  prodavca. Prodavac, i više nego strpljiv čovek, daje mi rok od dodatnih mesec dana, zaključno sa 1. decembrom. Rešenja do danas nema, a u četvrtak 24. novembra, dobijam povratnu informaciju iz Ministarstva za rad gde me mole za strpljenje pošto se formiranje nove komisije očekuje ove nedelje pa će i moje rešenje biti potpisano“, ističe Ivana.

Praktično – stara komisija je donela rešenje o dodeli subvencije.

„Rečeno mi je da je rešenje odrađeno, ali da se čeka potpis nove komisije, koja još nije formirana“, pojašnjava Ivana.

I advokat je, kaže, nedavno u njeno ime poslao urgenciju ministarstvu navodeći rokove za sklapanje ugovora.

Ostaju bez odgovora.

U odgovoru na telefonski poziv posle nekoliko dana traže joj da im se – obrati putem mejla.

„Poslala sam im i taj mejl. Navela sam da je meni hitno, zbog rokova – potrebna informacija. Nemam problem da budem odbijena, ali imam problem što na to rešenje čekam toliko dugo. Nisam imala pojma da nema komisije“, kaže Ivana.

Epilog – sama odustaje od subvencije

Pošto je do 1. decembra preostalo svega šest dana u razgovoru sa prodavcem nekretnine dobila je dodatni rok.

„Iz poštovanja prema prodavcu, prema sebi, prema vremenu u kojem živimo, ja ne mogu više ovako. Ovog petka sam, u razgovoru sa prodavcem dobila novi rok od mesec dana. Jer, banka ne može da mi garantuje da će mi završiti kredit u roku od 15 dana. Zato se prodavac sažalio i pristao na dodatnih mesec dana. I sada moram da radim treći predugovor u kojem ću da odustanem od subvencije. U ponedeljak imam zakazan sastanak kod notara sa advokatom. I sve to plaćam po treći put – jedna overa aneksa je oko 13.000 dinara. A advokata tek treba da platimo“, navodi Ivana Milutinović.

Ministarstva lopticu prebacuju u tuđe dvorište

Portal N1 je konkretno pitanje da li postoji komisija koja odlučuje o subvencijama za mame poslao još u sredu veče 23. novembra, na adrese oba nadležna ministarstva – jednog za rad i socijalnu politiku i drugog za brigu o porodici. Odgovorilo je samo jedno:

„Prema Članu 25v. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predsednik komisije je ministar nadležan za socijalna pitanja“, odgovor je Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Iz Ministarstva za rad nismo dobili odgovor na ovo pitanje.

Međutim, od Ministarstva za rad smo deset dana pre dobili odgovor na drugo pitanje, koje smo takođe poslali na adrese oba ministarstva, a glasilo je: Kada se očekuje najavljena izmena uredbe koja se odnosi na subencije za mame?

„Poštovana, molimo vas da se obratite Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju“, glasio je odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poznato je da je uredbu donelo Ministarstvo za brigu o porodici, a da je Ministarstvo za rad formiralo komisiju, pa se izmena uredbe očekuje od prvog, a odgovor na pitanje o komisiji od drugog ministarstva. Na žalost, sve što smo dobili je – „prebacivanje loptice“ na tuđi teren.

Koliki trošak donosi viša kamata 

Našu sagovornicu Ivanu Milutinović nismo pitali koliko treba da plati nekretninu koju kupuje kako bi skućila svoju petočlanu porodicu.

A kako bismo pokazali koliki trošak donosi rast kamatne stope, poslužili smo se kalkulatorom Narodne banke Srbije i računicom na prosečnom iznosu stambenog kredita od 35.000 evra, gde se pretpostavlja rast kamatne stope – od prve rate – sa 2,95 odsto na 5,25 odsto godišnje.

Samo na ime dodatne kamate, dužnik koji otplaćuje kredit od 35.000 evra na 20 godina, u slučaju ovolike promene kamatne stope, moraće da plati gotovo 10.000 evra više! Tačnije, kalkulator NBS kaže – 9.739,74 evra više, pošto će mesečna rata sa 192,55 evra, skočiti na čak 233,30 evra!

NBS
Komentari

Vaš komentar