Procurili podaci više od 30.000 klijenata švajcarske Kredi Svis banke

Biznis 21. feb 202206:564 komentara
REUTERS/Arnd WIegmann/File Photo

Prema izveštajima procurilim u javnost, u kojem su obelodanjene interne procedure Kredi Svis (Credit Suisse), druge po veličini švajcarske banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata, među kojima ima i sumnjivih, i ukazuje na moguće propuste u proverama mnogih kupaca, preneli su nemački mediji.

Kredi Svis je u saopštenju naveo da „snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke“.

Nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) saopštio je da je podatke dobio anonimno preko bezbednog digitalnog mejla pre više od godinu dana. Rečeno je da nije jasno da li je izvor pojedinac ili grupa, a list nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

List navodi da je procenio podatke od 1940-ih pa sve do poslednje decenije, zajedno sa drugim medijskim partnerima, uključujući Njujork tajms i Gardijan, okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji.

Pročitajte još:

Navedeno je da podaci ukazuju na to da je banka kao klijente prihvatila „korumpirane autokrate, osumnjičene ratne zločince i trgovce ljudima, dilere droge i druge kriminalce“.

Kredi Svis ;je rekao da su optužbe „pretežno istorijske“ i da su „zasnovane na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“.

Banka je saopštila da je pregledala veliki broj računa potencijalno povezanih sa optužbama i da je oko 90 odsto njih „zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja“, a da je više od 60 odsto zatvoreno pre 2015. godine.

Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je saopštila da su preduzete odgovarajuće provere i druge mere kontrole.

Komentari

Vaš komentar