Koliko možete da zaradite prodajom kose: Unosan biznis u Srbiji, ali i magnet za prevaru

Ekonomija 08. okt 202316:04 5 komentara
Pixabay

Prodaja kose u Srbiji je jako unosan biznis za salone, ali i za mušterije koji se odluče da ošišaju svoju dugu kosu, zarada može da ide i do 1.000 evra.

Ukoliko na internetu ukucate prodaja kose izaći će vam gomila oglasa, međutim treba biti obazriv, jer se među njima kriju i brojne prevare.

U većini oglasa teško da ćete odmah saznati cenu, uglavnom stoji kontakt, tek pozivom možete dobiti sve infomacije uz obrazloženje „da su oni najbolje i nude najviše“. Prosek cena za kilogram kose je 300-350 evra, ali ako ste dovoljni uporni u traženju, možete dobiti i bolju cenu.

Najvažnije je da ispunjavate sledeće uslove: da kosa bude minimalno duga 45 cm kod odraslih i 40 cm kod dece. Idelano bi bilo da je netretirana, odnosno nefarbana, da je zdrava i negovana jer to automtski diže cenu, potvrdili su za N1 u jednom salonu, koji se dugi niz godina bavi kupovinom kose za izradu perika.

Kako su naveli, oni nude 500 evra za kilogram kose, što znači da se 50 evra dobije za 100 grama. Međutim, veoma je teško odrediti tačnu cenu bez merenja isečene kose.

„Kada dođete u salon, mi vam parcijalno šišamo kosu, gledamo da je ne iščešljavamo jer to ne bi bilo fer, da odbacimo taj deo kose. Ošišanu kosu sa sve otpadcima od šišanja merimo i onda određujemo tačnu cenu, uglavnom se žene iznenade koliko mogu da zarade, a pritom dobiju besplatnu novu frizuru„, rekla je vlasnica salona.

Pixabay

Kako da zaradite, a da ne budete prevareni

Vlasnica salona je istakla da postoje brojni saloni koji to rade, ali je upozorila da među njima postoje i oni koji često „zakinu mušterije“.

„Nikada nemojte da pristanete na prodaju kose, ako vam ponude fiksnu cenu ili vam je odrede „slobodnom procenom“. Kvalitet i dužina treba da budu jedini parametri koji određuju koliko ćete dobiti novca. Svaki put proverite da li imaju vagu, jer verovali ili ne, tanka duga kosa devojčica može da bude teža od kose odraslih, ali to ne može da se proceni pod rukom“, objasnila je dugogodišnja frizerka za N1.

Ukoliko Vam teško pada da se odreknete svoje duge kose, razmislite da njenim skraćivanjem nešto i zaradite. Kao što je rečeno, lepa i duga kosa je od uvek bila na ceni, samo pametno birajte gde će to da uradite.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare