Prodaja Nordeusa dobra vest za IT zajednicu, struka očekuje pozitivan talas

Biznis 03. jun 202119:3822 komentara

Jedna od najvećih ekonomskih vesti ove godine je prodaja srpske IT kompanije "Nordeus" američkom "Take Two Interactive Softveru". Kako kažu poznavaoci prilika u IT industriji, reč je o uspehu domaće firme koji bi veoma pozitivno mogao da se odrazi i na ostale kompanije u toj oblasti, ali i u drugim sektorima.

Ukoliko u telefonu imate „Heroic Magic Duel“, fantazi igricu „Spellsouls“ ili pak planetarni, sportski hit „Top Eleven“, onda znate za njihovog tvorca – „Nordeus“.

Nakon godina pregovaranja beogradska „gejming“ kompanija ušla je u porodicu „Take Two Interactive Softvera“. Kako je objavljeno, transakcija je vredna 378 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Prema rečima direktora portala „Netokracija“ Marka Mudrinića, reč je o najvećoj akviziciji jedne domaće IT kompanije.

„Moramo da budemo svesni da je to cena približna ceni 51 odsto Naftne industrije Srbije, koja je prodata ruskom Gaspromu pre više od deset ili kusur godina, tako da to je jako puno novca“, kazao je Mudrinić.

Mudrinić dodaje da se na mnoga pitanja u vezi sa ovim spajanjem čeka odgovor, ali je uveren da će osnivači nastaviti da vode tim u Srbiji.

„I da ćemo svakako zbog ovog značajnog dogovora ili kupovine videti i dosta nekih lepih i bitnih stvari koje se dešavaju na polju domaće gejming zajednice, da će polako i Beograd da postane jedan regionalan, ako ne i centralni ‘hub’ u ovom delu Evrope“, dodaje.

Direktor „Startita“ koji prati domaći IT Vukašin Stojkov objašnjava da je „Nordeus“ postao partner jednom od najuticajnijih proizvođača i distributera video igara, čiji je posao da uspešni naslovi budu još uspešniji.

„Ovo je, ja bih rekao, jedna velika infuzija motivacije koja pokazuje svim učesnicima IT industrije da uz odgovarajuću količinu znanja, napornog rada i pomalo sreće, se iz Srbije može napraviti jedan izvanredan, planetarni uspeh“, naglasio je Stojkov..

Kada igrač poput „Take Two“ kompanije investira ovde, to je dobra vest za celu privredu, smatra berzanski stručnjak Rade Rakočević. Naglašava – ovo je prva investicija takve kompanije na ovim prostorima.

„Mislim da je sa tog aspekta jedna fenomenalna poruka da je Srbija, a posebno njen IT sektor jedna od adresa na kojoj treba biti prisutan. Mislim da će uskoro uslediti još novih talasa akvizicija iz različitih industrija koje će biti pozitivan signal, da kažem, ukrupnjavanja“, navodi Rakočević.

Osim što je započeo saradnju sa jednim od lidera u industriji zabave na svetskom nivou, „Nordeus“ je osnovao fondaciju sa početnim budžetom od tri miliona dolara, kako bi podržao razvoj obrazovanja u Srbiji, pa se možda uskoro pojave novi „Nordeusi“.

Komentari

Vaš komentar