Produžen rok pijačnim prodavcima za fiskalne kase

Biznis 07. dec 202215:3022 komentara
Izvor: N1

Pijačni prodavci neće morati da imaju fiskalne kase do kraja 2023. godine, potvrdio je za portal N1 Srđan Praštalo, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca Opstanak. " Ministarstvo finansija nam je izašlo u susret i rok za izuzeće iz obaveze fiskalizacije produžen nam je do 31. decembra 2023 godine", kaže Praštalo.

„Produžetak roka nam ostavlja više vremena da se potrudimo i mi sa naše strane. Naravno, tu je jako komplikovana stiuacija oko pijačne prodaje, jer ima puno elemenata koji bi trebalo da se poprave kako bi se situacija uopšte popravila“, ističe Srđan Praštalo za portal N1.

Pročitajte još:

Ministarstvo finansija im je, kaže, izašlo u susret.

„Sada tu ostaju lokalne samouprave koje su vlasnici preduzeća koja se bave izdavanjem pijačne opreme. Naravno da mi nemamo ništa protiv da jednog dana budemo fiskalizovani, ali kada se za to steknu uslovi. Za sada uslova – nema“, ističe naš sagovornik.

Šta više, dodaje – pijačna prodaja je u padu.

„Beleži se drastičan pad prometa, smanjuje se broj zakupaca, što mogu da vam potvrde u javno komunalnim preduzećima koja upravljaju pijacama u gradovima. Nameti su sve veći, sve je veći prosek godina ljudi koji se bave pijačnom prodajom, i sve u svemu – cela grana pijačne trgovine postaje neinteresantna i nekonkurentna u tržišnoj utakmici koja se vodi“, zaključuje predsednik Udruženja pijačnih prodavaca Opstanak.

Podsetimo, rok za uvođenje novih elektronskih fiskalnih uređaja, što je bilo predviđeno i za pijačne prodavce, bio je 1. maj ove godine. Posle više protesta pijačnih  prodavaca i pregovora sa nadležnima, Ministarstvo finansija je uredbom izuzelo ove prodavce iz obavezne fiskalizacije, zaključno sa poslednjim danom ove godine.

Sada je postignut dogovor o produžetku tog roka do kraja 2023. godine, što bi trebalo da bude definisano novim pravnim aktom.

Komentari

Vaš komentar