Vlada produžila uredbe, podigla cene šećera i mleka

Ekonomija 30. avg 202213:52 131 komentara
N1

Cene osnovnih životnih namirnica, kao i goriva, biće ograničene do kraja septembra, odlučila je Vlada Srbije produžavajući danas važenje dve uredbe koje se odnose na cene ovih proizvoda. Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je država u julu podigla regulisane cene mesa, ovaj put poskupeli su - mleko i šećer, za po šest dinara. Tako će kilogram šećera od sada koštati 102,99 dinara, dok će litar dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koštati 119,99 dinara.

Vlada Srbije produžila je do 30. septembra važenje uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte i osnovnih životnih namirnica, kao i obaveznoj proizvodnji i prometu hleba.

Pročitajte još:

Tako je maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja sada 102,99 dinara po kilogramu, naspram dosadašnje cene od 96,99 dinara.

Uredbom je utvrđena i nova maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti – litar će u maloprodaji sada biti skuplji takođe za šest dinara  i koštaće 119,99 dinara, umesto 113,99 dinara.

„Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija. Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard. Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja“, obrazložila je Vlada Srbije nakon sednice.

Cene brašna tip T-400 glatko i  brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma ostaju iste.

Njih je, naime, Vlada definisala prilikom promene uredbe prošlog meseca. Tako brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu, dok je maksimalna cena za brašno tip T-500 i dalje 78,65 dinara po kilogramu.

Isti slučaj je i sa mesom. Tako maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ostaje 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima i dalje ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Ostaje ograničena  i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare