Da li plaćamo ono što je davano penzionerima i mladima: Dejan Šoškić o inflaciji

Ekonomija 29. mar 202310:34 > 11:51 55 komentara

Inflacija treba da uđe u zonu smirivanja, a njen rast treba da stane do kraja drugog kvartala ove godine, procenjuje profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je u emisiji Novi dan na N1 kazao da to što je inflacija u Srbiji veća od one u Evropi otkriva druge probleme.

Na pitanje da li sada „plaćamo“ ono što je davano penzionerima i mladima, kaže da se radi i o tome.

„To je jedna ekspanzivna fiskalna politika, mislili smo da se to neće vratiti kao nova inflacija pogurana novom tražnjom“, rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, platili smo time što je porastao nivo javnog duga, a posledica toga su inflatorni pritisci.

Ocenio je da inflacija reflektuje da li je država dobro čuvala sektore poljoprivrede i energetike jer iz ta dva stižu značajni inflatorni pritisci.

„Ovde ima dosta razloga za tržišnu inspekciju, da se malo vidi ko snabdeva, odakle snabdeva, da li je neko monopolista u otkupu poljoprivrednih proizvoda, koje onda, da bi napravio špekulativnu dobit sprečava da izađe u dovoljnoj meri na tržište“, rekao je Šoškić.

On kaže da takve pojave postoje i da su poznate, zbog čega i postoje antimonopolske komisije i tržišne inspekcije, ali da institucije „ne rade ni izbliza dobro“ i da to „osećamo kao građani“.

„Ako dozvolite da iz hrane ‘gurate’ inflaciju, onda ste najviše ugrozili i smanjili kupovnu snagu onih koji su najugroženiji u društvu“, kazao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare