Proizvođač mleka: Da želim kućnog ljubimca držao bih psa i mačku, a ne 15 krava

Biznis 30. jan 202315:2142 komentara

Obaranje otkupne cene mleka za 20 dinara u jednom danu je čista sahrana poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, smatra poljoprivrednik Aleksandar Milojević iz sela Popovići kod Kraljeva. "Cilj države je da uveze mleko, jer na to mleko, izgleda, neko skida dobar kajmak", kaže Milojević dodajući da ipak ne očekuje da država stane na stranu proizvođača, pošto je - lobi mlekara izuzetno jak. On ističe da počinje da nedostaje stočne hrane i poručuje da se još bori. "Ali, ako bude još nekog pojeftinjena cene mleka - ja u maju neću imati nijednu kravu, ugasiću svoju poljoprivredu. Kad budem hteo da držim kućnog ljubimca - držaću psa i mačku, a ne 15 krava", poručuje Milojević.

Proizvođači mleka nezadovoljni su stanjem u mlekarstvu. Kako navode, srpske mlekare od 1. decembra skoro sedmično smanjuju otkupnu cenu mleka, čime je ova grana postala gotovo potpuno nerentabilna. Farmeri podsećaju da kriza traje godinama – prvo su nestali mali proizvođači, a danas je ugrožen opstanak i vellikih gazdinstava, kojih je u Srbiji oko 30.000.

Pročitajte još:

Najveći problem je, kažu farmeri – otkupna cena mleka i to što država nije stala u zaštitu malih proizvođača, već se okrenula uvozu mleka.

Aleksandar Milojević iz sela Popovići kod Kraljeva kaže da je farmerima najveći problem otkupna cena mleka koja je iz dana u dan – sve manja.

„Počinje da nestaje hrane, pa ulazimo u period kada nemamo dovoljno hrane za svoja stada“, pojašnjava on.

Komentarišući informaciju da je u jednom danu otkupna cena mleka oborena za 20 dinara, Milojević kaže da je to „čista sahrana poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača“.

„To govori da je državi cilj da uveze što više mleka. Mislim da ih nije briga za poljoprivrednike. Cilj je da uvezu mleko, jer na to mleko, izgleda, neko skida dobar kajmak. Mislim da država neće stati na stranu proizvođača, pošto je lobi mlekara izuzetno jak. Njima je bitno da u rafovima ima jeftinog mleka, da drže socijalni mir – briga je za proizvođače.“, kaže Milojević.

Podsetimo, u nedelju, 29. januara oko hiljadu proizvođača mleka iz Zapadnog Pomoravlja i gružanskog kraja blokiralo je Ibarsku magistralu u Mrčajevcima, u znak protesta zbog smanjenja otkupne cene mleka i uvoza velikih količina iz EU. Oni su prosuli mleko na kolovoz magistrale i zatražili od Vlade da preduzme hitne mere za spas domaćih proizvođača mleka.

Veliki protest najavljen je za petak. Na pitanje da li se očekuje radikalizacija protesta, sagovornik N1 kaže da je to pitanje za udruženja proizvođača mleka, ali da smatra da je vreme za pregovore – prošlo.

„Mislim da više nema pregovora, već od sada mora da se ide samo na ultimatum – poslednja dva, tri pregovora nisu urodila plodom“, kaže Aleksandar Milojević.

On kaže da se „još bori“.

„Ali, ako bude nekog pojeftinjena cene mleka i ovo što najvljuju od 15 do 20 dinara – ja u maju neću imati nijednu kravu, ugasiću svoju poljoprivredu. Kad budem hteo da držim kućnog ljubimca – držaću psa i mačku, a ne 15 krava“, poručuje Milojević.

Uz sve ovo, otkupljivači su počeli da kasne sa isplatom mleka proizvođačima.

„Neki su oborili cenu, neki nisu, ali nisu ga ni platili“, pojašnjava on.

Na pitanje da li može pristojno sa ovakvom cenom mleka, odgovara odrično.

„Snalazimo se, radimo sa strane, pružamo usluge mašinama pa se ‘krpimo’ се pružanjem usluga mašinama, ali od samog mleka – ne možemo da živimo“.

Komentari

Vaš komentar