Projekat EXPO kao prioritet vlasti: Zbog neizvesnosti u Beogradu, nadležnost se prebacuje na Republiku

Ekonomija 19. feb 202422:21 48 komentara

Projekat EXPO 2027. od trenutka kada je predstavljen javnosti postao je prioritet vlasti, slično kao projekat Beograd na vodi. Da EXPO ne bude doveden u pitanje, pogotovo zbog neizvesnosti oko formiranja vlasti u gradu, nadležnosti se sa Beograda prebacuju na Republiku.

Projekat od nacionalnog značaja za koji je donet i poseban zakon, leks specijalis. Pa će se poslovi na izgradnji izložbenog kompleksa u Surčinu i potrebne infrastrukture, kao i Nacionalnog stadiona odvijati bez javnih nabavki. Po hitnom postupku biće rešavana i eksproprijacija zemljišta na kome je predviđena gradnja.

„Ako znamo da se govori o brojci oko 17 milijardi evra, znamo da oni sigurno neće prepustiti ni da jedna milijarda ode mimo njih. A kako to drugačije uraditi nego oduzeti ingerencije Gradu Beogradu koji je trenutno nadležan za izdavanje građevinskih dozvola. To je način kako će oni da se zaštite od mogućnosti da opozicija sutra dođe na vlast u Beogradu“, smatra urednik politike na Nova.rs Vojislav Milovančević.

Jer vlast želi na svaki način da se osigura da ovaj projekat ne bude stopiran, ukoliko naprednjaci i socijalisti ubuduće ne budu vodili grad.

„Iza svega stoji isključivo korupcija. Pre ovog zakona su imali Zakon o izgradnji linijske infrastrtukture, kojim su takođe zaobilazili Zakon o javnim nabavkama i dodeljivali poslove firmamima bliskim vlasti“, rekao je Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde.

Već je osnovano osam javnih preduzeća koja će raditi na poslovima vezanim za EXPO. Samo za prethodnih pet meseci, država se za EXPO zadužila 150 milijardi dinara. I tu neće stati.

„Bukvalno svaki projekat će se finansirati iz zaduženja, jer država nema para za realizaciju ovih projekata, a dodatni problem je što niko nije video studiju opravdanosti. Iz ovoga što smo mogli da čujemo teško da ovakav projekat može da bude isplativ“, dodao je Nikezić.

Jer je, poređenja radi, EXPO u Beogradu skuplji od ovogodišnjih Olimpijskih igara u Francuskoj, koje će koštati osam milijardi evra, sa izgradnjom i renoviranjem objekata.

„Pod parolom brzo, moramo sve da uradimo, videćemo mnogo sumnjivih poslova, opravdano ćemo moći da sumnjamo da je reč o pranju novca, opravdano ćemo moći da sumnjamo da je u pitanju ogromna korupcija“, smatra Milovančević.

Na koju sumnja i stručna javnost koja je više puta ukazivala na lošu praksu ove vlasti za velikim infrastrukturnim projektima.

Prema prvoj proceni, projekat EXPO državu je trebalo da košta 12 milijardi evra, ali je ta cifra u međuvremenu porasla na skoro šest milijardi evra i pitanje je da li je konačna. Fiskalni savet procenio je da bi ovaj projekat mogao da nas zakopa u dugove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare