Prolećna setva žita u Srbiji se privodi kraju

Biznis 07. maj 202115:24
Izvor: Pixabay

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Saković rekla je da je setva prolećnih useva pri kraju i da će biti zasejano oko milion hektara kukuruza, oko 200.000 hektara suncokreta i oko 250.000 hektara soje.

„U Vojvodini je setva kukuruza završena na oko 98 odsto planiranih površina, a setva suncokreta i soje u potpunosti, ali u centralnoj Srbiji još traje za sve tri kulture“, rekla je Saković.

Dodala je da je optimalni rok za setvu prošao 25. aprila, ali ne znači da će zakašnjenje uticati na visinu prinosa ako budu normalni vremenski uslovi, a to podrazumeva da ne bude ekstremnih padavina ili suše.

Saković je rekla da se pšenica, kojom je zasejano oko 595.000 hektara, oporavila od prolećnih mrazeva i da zbog toga ne treba očekivati manji prinos, ali će žetva kasniti.

„Procenjujemo da će žetva kasniti 10-15 dana i da će se završiti polovinom jula, a da bi prinos mogao u proseku da iznosi oko pet tona po hektaru, a ukupan rod oko 2,97 miliona tona“, rekla je Saković.

Predsednik Asocijacije nezavisnih poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da su prolećni usevi u Banatu, gde je rano počela setva, morali da se preseju.

„Rana setva je ove godine bila pogrešna jer su, zbog hladne zemlje kukuruz, suncokret i soja loše nicali, a zatim su suncokret jeli zečevi i druge štetočine pa su neke njive morale ponovo da se zaseju“, rekao je Jakšić.

Komentari

Vaš komentar