Pronađeno još jedno nalazište zlata u Srbiji: „Među 100 u svetu, možda i bolje“

Biznis 23. jan 202321:1799 komentara
zlato
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pronađeno još jedno nalazište u Srbiji u kome ima više zlata nego u Žagubici.

„Da ne govorimo gde je, sjatiće se svi. Kako se sazna skoči cena svega puta 10, puta 50. Našli smo, prema privm izveštajima, vrše se dodatne provere, jedno od prvih 100, a možda i bolje od toga, nalazišta zlata u svetu. Da smo imali pameti da iskoristimo litijum, Kinezi su ušli u Boliviju, Amerikanci raspiali tender, samo Srbija donela odluku da sebi puca u nogu“, rekao je Vučić.

Podsetimo, na lokalitetu Čoka Rakita, u Opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi“, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Komentari

Vaš komentar