Radnici kažu da su propali pregovori oko Fijata, Vlada negira

Ekonomija 16. jun 202210:19 > 15:06 84 komentara

Pregovori radnika kragujevačkog Fijata i Vlade Srbije, manjinskog vlasnika fabrike u Kragujevcu su iz "pat pozicije" postali propali, saznaje N1 od predstavnika radnika. Iz Vlade za Tanjug kažu da pregovori nisu prekiniti, niti propali.

Povezane vesti

„Zvali su nas iz vlade (Mladen) i rekli da ne mogu da nam daju ni jednu ponudu jer traje izjašnjavanje radnika u Fijatu, do utorka. Oni ne žele da ugroze projekat Fijata i da im ne ode Fijat. Ja sam mu rekao „vi nas puštate niz vodu“. Rekli su nam da sve zavisi od štrajka koji smo mi najavili za petak. To su juče u Beogradu bili naši poslednji pregovori u okviru radne grupe“, kaže za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata i član Radne grupe o rešavanju socijalnog programa za radnike Fijata.

Milojević naglašava da od petka kreće ono što su radnici najavljivali dugo, ukoliko pregovori propadnu.

„Pustili su nas niz vodu, zato sutra u 12 časova okupljamo se svi radnici Fijata ispred zgrade Skupštine grada Kragujevca, da im pokažemo našu snagu i nateramo da nam ispune šta smo tražili“, zaključuje za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata i član Radne grupe o rešavanju socijalnog programa za radnike Fijata.

Milojević je kazao da su predstavnici radne grupe kazali da ne mogu da daju radnicima ni jednu ponudu dok se zaposleni u Fijatu još izjašnjavaju o ponudi za rad u inostranstvo, što on smatra izgovorom države.

„Što se nas tiče, za nas radna grupa više ne postoji. Imamo svoje zahteve i tražimo da se ispune u celosti, ne pregovaramo više ni oko čega“, rekao je Milojević za N1.

Kazao je da će radnici predočiti zahteve premijerki Ani Brnabić i najavljuje mogućnost radikalizacije protesta, blokade institucija i puteva.

Vlada: Pregovori sa radnicima nisu propali

Pregovori Vlade Srbije i radnika Fijata o njihovom statusu nisu propali, niti prekinuti, ali mogu da budu ozbiljno narušeni ukoliko predstavnici sindikata i radnika prekrše inicijalni dogovor i započnu protest, rečeno je Tanjugu u Vladi.

„Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija ‘Fijat’ završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu“, navode u Vladi.

Podsećaju da je rok za prijavu radnika za rad u inostranstvu produžen do ponedeljka, 20. juna. Kako je rečeno Tanjugu, Vlada Srbije će nakon isteka tog roka izaći sa predlogom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare