Protest malih privrednika ispred Skupštine, objavili spisak od pet zahteva

Biznis 06. feb 202112:22 > 16:3344 komentara
Izvor: N1

Nekoliko desetina malih preduzetnika donelo je ispred Narodne skupštine budilnike, kao poziv za buđenje nadležnima uz poruku - donesite nove mere podrške preduzetnicima koji su pogođeni pandemijom kovida-19, jer one koje su usvojene do sada nisu dovoljne za opstanak. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je poručila da će razgovarati sa privrednicima, ali i da je važno da shvate da budžet Srbije nije "ćup bez dna".

Ono su objavili spisak pet ključnih zahteva, a to su – otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa; ukidanje novih parafiskalnih nameta u sred krize (eko-taksa, natpisi na radnjama); trajno smanjenje poreza i doprinosa na male zarade na maksimalno 10 odsto sa sadašnjih 60 odsto – da svako ima najmanje 45.000 u odnosu na sadašnjih 32.000 dinara minimalca; pravedan, progresivan i transparentan poreski sistem i nadoknada troškova onima koji su potpuno onemogućeni da rade i prestanak represije.

U udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” poručuju da su mere donete usled pandemije kovida-19 privredu bacile na kolena, s obzirom na to da je već bila poljuljana visokim nametima.

N1

Dragan Subotić iz Turističke asocijacije Srbije je poručio da u periodu pandemije većina nije prihodovala ili njihovi prihodi nisu bili zadovoljavajući, zbog čega nisu mogli da izdvoje za namete.

Dosadašnje mere su bile usmerene na očuvanje radnih mesta, a ne privrede.

Subotić je pitao nadležne – „ako nam je put ka EU, zašto ne koristimo njihove modele očuvanja privrede?

„Pod hitno tražimo da kao u najuređenijim zemljama Vlada donese odgovarajući set mera koji će pomoći najugroženijim sektorima, kao što je tursitički“, rekao je Subotić.

Protest je simbolično počeo u minut do 12, a završio se u 13:10h.

Brnabić: Budžet Srbije nije ćup bez dna

Vlada Srbije je tu da razgovara sa svim našim građanima i privrednicima, da vidmo kako možemo da izađemo u susret, da preživimo sve ovo u privrednom smislu, da se što pre oporavimo i nastavimo naš rast i razvoj, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Sa njima ćemo razgovarati i zaista nemam nikakav problem da saslušam bilo čije zahteve, ali ono što je važno je da razumeju da budžet Srbije nije ćup bez dna“, dodala je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar