Protest nezadovoljnih radnika „Fijat plastik“ u Kragujevcu

Biznis 24. apr 202113:03 > 19:20 18 komentara

Štrajkački odbor kragujevačke firme "Fijat plastik" održao je protestni skup ispred Skupštine grada Kragujevca i zatražio od automobilske alijanse "Stelantis" i države Srbije da ispune zahteve radnika kako bi se prekinuo tromesečni štrajk.

povezane vesti

Radnicima „Fijat plastika“, firme u sastavu „Fijat Krajsler automobila Srbija d.o.o.“, koja proizvodi plastične branike za vozila Fijat 500 L, pred zgradom kragujevačke lokalne samouprave pridružio se i deo zaposlenih fabrike automobila Fijat i radnici kooperantskih preduzeća.

Štrajkački zahtevi su vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021. godine, plaćeno odsustvo da se vrednuje 65 odsto zarade, a ne 60 odsto i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u kompaniji Fijat Krajsler Automobili Srbija, a ne 0,4 odsto.

„Ne odustajemo od zahteva i štrajkovaćemo sve dok poslovodstvo Plastika ne ispuni zahteve. Fijat ima ogromne gubitke kada proizvodi automobile bez branika, a onda kasnije angažuje radnike da ih montiraju“, rekao je Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Okupljenima se obratio i Jugoslav Ristić, predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca koji je pozvao državu Srbiju, kao trećinskog vlasnika kapitala u Fijatu da se uključi u rešavanje uposlenosti kragujevačke fabrike automobila i početku proizvodnje na novom modelu vozila.

Pred zdanjem gradske skupštine u Kragujevcu okupilo se oko stotinu radnika.