Protest radnika Geoksa ispred fabrike – traže otpremnine i ne veruju obećanjima

Biznis 03. avg 202109:43 > 13:5380 komentara
Geoks, protest,
Izvor: Privatna arhiva

Oko 150 radnika italijanske kompanije Geoks, koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranju, protestovalo je jutros na ulazu u fabrički krug. Reč je uglavnom o radnicima proizvodnje. Njima se tokom protesta niko od rukovodstva nije obratio. Novo okupljanje zakazano je za sutra.

Kako su rekli za portal Nova.rs, uzalud su na suncu stajali dva sata.

„Džabe smo ovde, likvidacioni upravnik nije hteo da siđe da popriča s nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota“, kažu okupljeni.

Ove ljude je nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija, prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije na A4 papiru.

Pročitajte i:

„Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na „odmoru“. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija“, dodaju radnici.

Jedan od njih je i tridesetogodišnji N.D, koji je sa platom od 39.000 dinara bio među „plaćenijima“.

„Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste“, kaže revoltirani mladić koji nakon otkaza mora da traži posao u Beogradu, jer u Vranju nema drugu priliku.

„Ma, nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž“, dodaje.

U međuvremenu se napravila gužva oko automobila s italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje. Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata. Kako su precizirali, zahtevaju otpremninu, jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci. U obećanja vlasti izgleda ne veruju.

„Vučić sad obećava da će se naći posao za nas, a šta ja da radim dok on ne dođe u Vranje 15. septembra, je l’ da jedem gloginjke?“, kaže jedna od okupljenih radnica, dok druga komentariše da „nije ljudski“ što niko iz uprave ne siđe „da se bar izvini“.

„Ako je stvarno znao za ovo dva meseca, zašto nešto do sad nije uradio? Nego idu izbori jasno nam je sve“, dobacuje jedna od radnica.

Hiljadu i dvesta radnika, koliko ih je bilo u trenutku kada je odlučeno da proizvodnja napusti Vranje, nisu smeli da istupaju u javnost i govori o problemima sa kojima se susreću. Kako su nezvanično pojedini govorili, susretali su se sa nezakonitim prekovremenim radom, propisivanjem minutaže za odlazak u toalet, a oni koji su se bunili, govorili su i o mobingu.

U razgovoru za N1, jedna od zaposlenih ispričala je da su gotovo svi zaposleni u strahu, jer u Vranju nemaju mnogo izbora po pitanju posla. Rekla je da su početkom jula radili po nesnosnim vrućinama unutar hale, jer je bilo problema sa klimatizacijom, ali da su primoravani da ćute.

Komentari

Vaš komentar