Protest zaposlenih u Železničkom integralnom transportu: „Predsedniče Vučiću, pomozi nam“

Ekonomija 15. apr 202410:57 40 komentara

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport (ŽIT) okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, u znak protesta zbog, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije.

Kako podseća reporterka N1, njihov prvi protest je bio 5. septembra prošle godine, taj protest je bio zbog blokade računa, neisplaćenih zarada i neuslova za rad, i tada se okupio deo radnika, deo sindikata.

Povezane vesti

Danas su se, prema rečima jednog od radnika ŽIT Zorana Bašanovića, došla oba sindikata sa zajedničkim ciljem da se ovaj problem reši na nivou države.

On je naveo za N1 da je od 5. septembra prošle godine država dala 75 miliona dinara, što je otišlo na zaostale zarade i doprinose koji su plaćeni državi – penziono i zdravstveno osiguranje, „međutim, i dalje se nije pokrenuo postupak rada, jer smo čekali na taj novi terminal koji smo dobili 31. januara u nepotpunom kapacitetu, nije priključena struja, na današnjem sastanku su obećali da će to biti rešeno u narednih 15 dana“.

Dodao je da su imali u Železnici Srbije jutros sastanak sa Goranom Adžićem direktorom ad, „koji nam je obećao da će sutra na sastanku sa ministrom regulisati te neke stvari, i da ćemo posle imati zajednički sastanak“.

Uprkos tome, kako je Bašanović kazao, izašli su na proteste, da kažu okupljenima šta je dogovoreno, nakon čega će se mirno se razići.

Među transparentima koje su nosili demonstranti, bio je i „Predsedniče Vučiću pomozi nam“, „Isplatite nam šest zaostalih plata“, „Hoćemo rešenja za radnike ŽIT“, „Hoću i ja kod brata, kod njega mi je plata“.

Rekao je i da imaju podršku Srbija karga, koji imaju isti problem i čiji nezadovoljni radnici su se pridružili današnjem protestu.

Predsednik sindikata Srbija kargo Zoran Dašić kazao je da su se pridružili ŽIT, „iz razloga što sutra i nas možda očekuje ista sudbina, ovo poslovodstvo nije radilo na tome da Srbija kargo napreduje, da imamo dobre plate i prevoz, napravili su velike gubitke od 2017. do danas“.

„Obraćali smo se godinu unazad i predsedniku Vučiću, predsednici vlade, resornom ministarstvu, bili smo jednom na razgovoru kod (ministra Gorana) Vesića, to je bilo prošle godine, bili smo zadovoljni, a posle su krenule izborne radnje…“, navodi Dašić.

Prema njegovim rečima trenutno primaju plate, ali im je prevoz slab.

„Od 85 elektro-lokomotiva, prošle godine smo imali 12-15, sada imamo oko 20 lokomotiva, ali prevoz nam je slab, nećemo imati ni za plate, plašimo se da ne završimo kao ŽIT, da i mi tražimo zaostale plate“, upozorio je Dašić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare