Protest rudara i zaposlenih u TENT-u zbog obustavljanja izgradnje Kolubare B

Ekonomija 24. maj 202110:37 > 14:16 91 komentara
kolubara zbor
Izvor: N1

U Kaleniću je održan zbor upozorenja rudara Kolubare i Kostolca i zaposlenih u TENT-u, povodom odluke nadležnog ministarstva o prekidu gradnje i svih aktivnosti termoelektrane Kolubara B u tom mestu.

Protest na lokaciji na kojoj je trebalo da bude izgrađena nova termoelektrana, organizovala je Sindikalna organizacija Rudarskog basena Kolubara, a povod je, kako su naveli, zahtev Ministarstva rudarstva i energetike rukovodstvu Elektroprivrede Srbije da se obustave sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom Kolubare B.

Resorna ministartka Zorana Mihajlović izjavila je juče da energetska tranzicija ne znači naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već „pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije“.

Ona je navela da to podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, i odbacila kao „netačna i zlonamerna“ tumačenja koja imaju za cilj da se „iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane ugašene preko noći“.

„Istina je da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete. Investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste OIE, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme“, navela je ministarka.

Podsetimo, EPS je u martu prošle godine sa kineskom kompanijom Pauer čajna potpisao preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju Kolubare B, a procenjena vrednost te investicije je oko 385 miliona evra.

Iz Delegacije EU jesenas su poručili da najavljena izgradnja Kolubare B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa Kolubare A nisu dobar put za Srbiju jer Unija pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare