Detaljni cenovnici: Kako da izračunate koliko će vas koštati putarine do mora

Biznis 30. maj 202306:23 11 komentara
Shutterstock/Akis Douv

Kada na put krećete svojim automobilom jedan od neizostavnih troškova je i putarina. U ovom tekstu navodimo cene na auto-putevima u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj - najčešćim letnjim odredištima domaćih turista, uz linkove ka cenovnicima i mapama sa deonicama u svakoj zemlji.

SRBIJA

Na sajtu Javnog preduzeća Putevi Srbije postoji detaljan kalkulator na kojem se dobija precizna cena putarine u Srbiji u zavisnosti od ulazne i izlazne naplatne stanice.

Ovde ćemo navesti najduže deonice:

Beograd – Preševo, cena 1.690 dinara,

Beograd – Subotica, cena 720 dinara,

Beograd – Dimitrovgrad , cena 1.490 dinara,

Beograd (Obrenovac) – Čačak (Pakovraće), cena 530 dinara,

Beograd (Šimanovci) – Šid, 480 dinara.

Na ovom linku može da se preuzme kompletan cenovnik, na svim naplatnim mestima u Srbiji, koji je u primeni od aprila ove godine.

SEVERNA MAKEDONIJA

Putarina se u Severnoj Makedoniji može platiti platnim karticama, elektronskim karticama ili u gotovini. Ako se plaća u kešu, jeftinije je platiti u denarima, nego u evrima.

Od graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između Srbije i S. Makedonije, pa do graničnog prelaza S.Makedonije i Grčke Đevđelija-Evzoni, ima ukupno pet naplatnih rampi.

Cena je ukupno sedam evra u jednom smeru:

Naplatna stanica Romanovce, cena 1 evro ili 60 denara,

Naplatna stanica Sopot (Veles), cena je 1,5 evro ili 80 denara,

Naplatna stanica Gradsko, cena je 1 evro, ili 60 denara,

Naplatna stanica Demir-Kapija, cena je 1,5 evra ili 80 denara,

Naplatna stanica Đevđelija, cena je 2 evra, ili 100 denara.

Precizan kalkulator cena putarina kroz S.Makedoniju možete pogledati na ovom linku.

Podsetimo, još se iščekuje da li će ovog leta da zaživi ideja osmišljena kroz inicijativu Otvoreni Balkan, gde bi naši državljani mogli kroz Severnu Makedoniju da putuju koristeći svoj već postojeći uređaj za elektronsku naplatu putarine koji koriste na putevima u Srbiji.

GRČKA

Putarina u Grčkoj može da se plati gotovinom u evrima ili platnom karticom.

Na ovim linkovima su spiskovi svih naplatnih stanica i putarina, sa kalkulatorima udaljenosti i putarina koje se plaćaju, a reč je o različitim kompanijama koje upravljaju auto-putevima u Grčkoj (kao što je to u Srbiji u nadležnosti JP „Putevi Srbije“): Agean Motorway, Attiki Odos, Egnatia Odos sa 14 naplatnih stanica, Kentriki OdosMoreas Odos sa šest naplatnih stanica, Nea OdosOlympia Odos.

HRVATSKA

Putarina u Hrvatskoj plaća se u gotovini u evrima ili platnim karticama.

I u Hrvatskoj postoji više operatera koji upravljaju auto-putevima: Hrvatske autoceste, koje su sebi pripojile i ARZ – društvo „Autocesta Rijeka – Zagreb“, zatim  BINA (naplaćuje putarinu u Istri) i AZM (Zagreb – Macelj).

Većina auto-puteva u Hrvatskoj ima zatvoreni sistem naplate, gde se prilikom ulaska na auto-put uzima kartica, dok se putarina plaća na naplatnoj rampi pri izlasku sa auto-puta. 

Tako je, na primer, od granice sa Srbijom do Zagreba cena putarine 16,9 evra, od Zagreba do naplatne stanice Zadar zapad, prema cenovniku Hrvatskih autocesta, 16 evra, dok je do naplatnog mesta Zadar istok cena 16,5 evra.

Od Zagreba do Šibenika je cena putarine 20,1 evro, a od Zagreba do Rijeke 9,2 evra.

BOSNA I HERCEGOVINA

Podaci o ceni putarina u BiH nalaze se na sajtovima preduzeća Autoputevi RS i JP Autoceste FBiH.

Prema podacima sa sajta JP Autoceste FBiH, putarina se naplaćuje na deonicama: Svilaj – Odžak, Sarajevo sever – Zenica sever,  Sarajevo zapad – Bradina, kao i Međugorje – Ljubuški.

Prema podacima Autoputeva Republike Srpske, postoji osam naplatnih stanica: Čatrnja, Drugovići, Jakupovci, Kladari, Laktaši, Nova Topola, Prnjavor i Aleksandrovac.

CRNA GORA

Putarina u Crnoj Gori plaća se gotovinom u evrima ili platnim karticama.

Cena za prolazak kroz tunel Sozina je 2,5 evra, dok je cena putarine na deonici Smokovac-Mateševo 3,5 evra za automobile.

Detalji su na sajtu Monteputa.

BUGARSKA

Na auto-putevima u Bugarskoj neophodno je imati vinjetu koje se prodaju sa rokom važenja za vikend, nedelju, mesec, kvartal i godinu.

Mogu da se kupe u elektronskoj formi, na sajtu bgtoll.bg, ali i na redovnim prodajnim mestima. 

Cena vinjete za nedelju dana je 13 leva (6,65 evra),  za mesec dana je 27 evra (13,8 evra), dok je cena za vikend-vinjetu devet leva (4,6 evra).

Visinu putarine koja se plaća na bugarskim putevima moguće je precizno izračunati na – ovom sajtu.

Pročitajte još: