Računica: Koliko novca treba za svaku najavljenu Vučićevu meru

Ekonomija 27. nov 202316:40 76 komentara
Socijalna pomoć stariji penzije
Shutterstock/marikun

Srednjoškolcima, studentima, penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i naknade za tuđu negu - svima njima uskoro sleduju uplate novčane pomoći iz državne kase. I sve je, bez izuzetka, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prostom računicom, za isplatu svih ovih novčanih pomoći država će morati da obezbedi oko 38 milijardi dinara, što je oko 320 miliona evra.

Najveći izdatak u državnoj kasi, kada je reč o najavljenim isplatama državne pomoći, odnosi se na 20.000 dinara namenjenih penzionerima. Najavljujući ovu pomoć predsednik Srbije rekao je da je reč o trošku od ukupno 285 miliona evra. S obzirom da je penziju za oktobar primilo 1.646.577 penzionera, za ovu naknadu biće potrebno gotovo 33 milijarde dinara, odnosno oko 281 milion evra.

Ostale isplate zbirno iznose oko 4,65 milijardi dinara.

Penzionerima po 20.000

Čim je Skupština, 6. septembra, usvojila rebalans budžeta za ovu godinu koji nije predviđao isplate dodatne novčane pomoći za bilo koju grupu građana,  predsednik Srbije je, 8. septembra, najavio da će svaki penzioner u Srbiji dobiti po 20.000 dinara  „između 25. novembra i 5. decembra“.

Isplata, prema poslednjim najavama, kreće od 30. novembra.

Mesec dana kasnije usledila još jedna novost, ovaj put za mlade.

Na studentskim karticama 1.000 dinara

Vučić je, ovaj put, 12. oktobra najavio da će od 1. januara studenti u Srbiji imati priliku da izvade studentske kartice, koje će im obezbediti razne popuste poput penzionerskih kartica.

„Ta studentska kartica će mnogo toga dobrog da im donese. Verujem već od 1. januara, možda i pre toga“, rekao je Vučić tada za televiziju Prva, preneo je portal 021.

U prvoj polovini novembra otvoren je link za prijavu studenata za novu karticu, a najavljeno je da će studentska kartica biti aktivna od 1. decembra.

Osim raznih popusta koji su u startu bili najavljeni, poput 20 odsto jeftinijih karata za vozove i 10 odsto za avio-letove, mesec i po dana kasnije , kada se za ove platne kartice kod Poštanske štedionice prijavila četvrtina studenata u Srbiji, najavljeno je i da će na svakoj kartici biti po 1.000 dinara.

Ovaj iznos, kako je juče najavio – opet predsednik Srbije – država će refundirati Poštanskoj štedionici.

„Za studentske kartice se već prijavilo 66.000 studenata, a Poštanska štedionica će isplatiti svakom od njih 1.000 dinara, a mi ćemo to nadoknaditi Poštanskoj štedionici“, poručio je Vučić.

Novi budžet za 2024, usvojen je 26. oktobra.

Ni on ne predviđa bilo kakvo vanredno novčano davanje, ali predviđa zaduživanje od 9,3 milijarde evra.

Podsetimo, Fiskalni savet je u svojoj oceni novog budžeta naveo da će Srbija u 2024. najverovatnije morati da se zaduži za oko 6,5 milijardi evra, pod nepovoljnijim uslovima.

Od tog iznosa, oko 1,7 milijardi evra odnosi se na finansiranje budžetskog deficita, dok se približno 4,8 milijardi evra evra za otplatu dela dugova koji dospevaju na naplatu.

Tek nekoliko dana po usvajanju budžeta za 2024, predsednik Srbije opet najavljuje novu novčanu pomoć.

Korisnicima socijalne pomoći i naknade za tuđu negu 10.000

Ovaj put, Vučić je 29. oktobra najavio po 10.000 dinara za oko 170.000 korisnika socijalne pomoći i za još 51.000 građana – korisnike tuđe nege i pomoći, mada je iz te prvobitne izjave bilo nejasno na koga se odnosi.

„Pomoć ide i licima – e sad kako se to tačno naziva, to su oni za pružanje nege drugim licima, a tu ima 51.000 lica – to su uglavnom slepa lica, dementne osobe i starija lica sa neizlečivim bolestima. Njih je 51.000 i oni će dobiti po 10.000 dinara, a tu su prosečna davanja izmedju 13.000 dinara i 30.000 dinara“, naveo je Vučić u nedelju, 29. oktobra, u jutarnjem programu TV Prva.

Prema navodima iz saopštenja Vlade Srbije, od 23. novembra, pravo na novčanu pomoć, kada je reč o korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade, odnosi se na više od 200.000 građana.

„Ova jednokratna pomoć obuhvatiće: korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica (korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica kojima isplatu dodatka vrše centri za socijalni rad, penzionere kojima isplatu dodatka za tuđu negu i pomoć vrši Republički fond penzijsko invalidsko osiguranja, a nije ostvario pravo na uvećani dodatak i invalidnu deca koja ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica) i korisnike posebne novčane naknade“, precirira se u saopštenju Vlade Srbije od 23. novembra ove godine.

Ovim zaključkom obuhvaćeni su i građani koji su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom 2023. godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 je, komentarišući upravo ovu Vučićevu najavu istakao da će isplata 10.000 dinara za korisnike socijalne pomoći svakako pomoći tim ljudima, ali da je socijalna politika je mnogo ozbiljnija oblast i zahteva mnogo više razgovora i promišljanja na koji način mi hoćemo da rešavamo probleme siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji.

„A ne da pred izbore isplatimo po 10.000 dinara i time predstavimo da smo sve rešili, rekao je Ćurčić.

Srednjoškolcima na račun roditelja 10.000 dinara

Juče, 26. novembra, Vučić je ponovo najavio još jednu novčanu pomoć, ovaj put – srednjoškolcima.

Reč je o 10.000 dinara, a uplata će ići na račune majki, kao što je to bio slučaj sa nedavnom isplatom, takođe po 10.000 dinara, namenjenih deci do 16 godina starosti.

„U narednih 10 dana ćemo prebaciti novac jedinicama lokalne samouprave, a koje će isplatiti svakom srednjoškolcu. To će ići preko njihovih roditelja, odnosno preko majki“, rekao je Vučić u „Hit tvitu“ na TV Pink.

Kazao je da je o tome razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Dodao je da „smatra da je to posebno važna mera pred praznike“.

Koliko sve ovo košta?

Kada se saberu svi ovi najavljeni iznosi „po glavi“ građana, dobijamo ukupan trošak od oko 38 milijardi dinara (37,58 milijardi) dinara, što je oko 320 miliona evra.

I dok nas u narednom periodu očekuje značajno zaduživanje, ministar finansija navodi da novca na računu za ove mere – ima.

„Bolje stojimo u ova dva meseca, nijedan od targeta ne ugrožavamo. Imamo pet milijardi evra na računu i zato hoćemo da pomognemo. Do sada nismo ciljali grupu srednjoškolaca, pokazujemo da su nam važni i pokazujemo snagu naših javnih finansija“, rekao je Siniša Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Penzioneri

U Srbiji, prema podacima Fonda PIO, ima 1.646.577 penzionera. Toliko ih je primilo penziju za oktobar 2023.

Kada se svima isplati po 20.000 dinara – a u ovo će ući i oni koji još nemaju rešenje o penziji, ali su zahtev Fondu PIO predali zaključno sa 23. novembrom ove godine – dobija se iznos od oko 32,93 milijarde dinara, što je oko 281 milion evra.

Vučić je, podsetimo, najavljujući pomoć najavio i trošak od 285 miliona evra.

Ovo je ubedljivo najveći izdatak za budžet.

Studenti

Ako računamo da će po 1.000 dinara dobiti samo studenti koji su se prijavili za novu studentsku karticu Poštanske štedionice, a njih trenutno prema današnjoj informaciji koju je izneo Siniša Mali, ima oko 67.000 – trošak je 67 miliona dinara, što je oko 0,57 miliona evra.

Međutim, ako se za karticu prijave svi studenti, a prema zvaničnoj statistici (doduše lanjskoj) u Srbiji ih ima 248.508, to iziskuje trošak od 248,5 miliona dinara, odnosno oko 2,1 milion evra.

Korisnici socijalne pomoći

Prema navodima Vlade Srbije, pravo na novčanu pomoć, kada je reč o korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade, odnosi se na više od 200.000 građana.

Ako računamo da će minimum 200.000 građana dobiti po 10.000 dinara pomoći, to iznosi bar dve milijarde dinara, odnosno oko 17 miliona evra.

Srednjoškolci

Srednjoškolaca u Srbiji ima, prema zvaničnoj statistici dostupnoj za prošlu školsku godinu, ukupno 242.958, što donosi ukupan trošak od 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20,7 miliona evra.

Ministarstvo finansija, prema saopštenju, navodi da srednjoškolaca u Srbiji ima oko 235.000, što znači da će trošak biti u nešto manjoj vrednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare