Radnici Fabrike reznog alata protestovali zahtevajući uplatu zaostalih doprinosa

Biznis 16. sep 202114:12 > 14:146 komentara
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

Više od 100 radnika čačanske Fabrike reznog alata (FRA), koja je u procesu stečaja, protestovalo je danas zahtevajući od rukovodstva da dostavi obrasce Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) kako bi im bili uplaćeni zaostali doprinosi.

Predsednik fabričkog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je država uplatila novac za zaostale doprinose za svih 452 radnika FRA, koje im fabrika duguje od 2010. godine, ali da rukovodstvo fabrike ne dostavlja obrazac „M4“ koji potražuje PIO.

Pročitajte još:

On je rekao da su predstavnici sindikata, nakon protesta, od direktora FRA Milana Vidakovića zahtevali da se ti obrasci dostave i da je on obećao da će za 10 dana biti dostavljeni obrasci za sve radnike.

Đelić je istakao da će radnici ponovo protestovati ukoliko to obećanje ne bude ispunjeno.

Prema saznanjima Industrijskog sindikata za poslednjih 36 dana u filijalu PIO dostavljeni su obrasci „M4“ za samo 30 radnika.

„Direktor FRA je odbio da se obrati radnicima koji su protestovali s obrazloženjem da smo mi bivši radnici i da ne može da se obrati nezaposlenim licima. Pa kome je onda on direktor? U radnom odnosu su, pored glavnog ostala i dva izvršna direktora, koji su ispunili oba uslova za penziju, što je apsurdno. Fabrika koja je u procesu stečaja ima direktore a nema radnike“, rekao je Đelić.

Dodao je da su radnici podneli krivičnu prijavu protiv rukovodstva FRA jer imaju saznanja da je poslodavac imao dovoljno novca da im uplaćuje doprinose, a da to nije učinio.

Đelić je još rekao da od Ministarstva privrede traže da obezbedi povoljnije uslove poslovanja firmi koja je zaintrersovna da zakupi deo FRA i nastavi s proizvodnjom koju je imala ta fabrika i uposli 210 bivših radnika.

„Toj firmi su za zakup dela halskog prostora tražili 5,5 miliona dinara mesečno, što je neodrživo i pod tim uslovima nikome se ne isplati da pokreće proizvodnju. Tražimo od Ministarstva privrede da omogući toj firmi povoljnije uslove zakupa, jer ako država može da pomaže stranim investitorima valjda može i domaćim“, rekao je Đelić.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Posle isplate socijalnog programa radnicima, koji je dogovoren s predstavnicima nadležnog ministarstva početkom marta, fabrika će otići u stečaj zbog velikih dugovanja prema bankama.

Komentari

Vaš komentar