Radnici FCA imaju dve opcije za rad u Slovačkoj, prijavljivanje do petka

Biznis 01. jul 202223:57 > 02. jul 2022 09:492 komentara
N1

Fijatovim radnicima je do narednog petka produžen rok za prijavljivanje za odlazak na rad u Slovačkoj po novim uslovima.

Kako je agenciji Beta rekao član pregovaračkog tima i predstavnik radnika Đorđe Milojević, kompanija je ponudila radnicima mogućnost da rade u Slovačkoj u trajanju od dve godine po jednoj opciji, a po drugoj opciji tri meseca rada u Slovačkoj, a jedan mesec da budu kod kuće, sve u ukupnom trajanje do dve godine.

Za prvu opciju ostaje ranije najavljeni bonus od 11.000 evra pre polaska i 6.000 evra po povratku iz Slovačke.

Pročitajte još

U drugoj varijanti „tri plus jedan“ ima izmena u visini bonusa koji se umanjuje srazmerno vremenu radnog angažovanja.

Kako je rekao predsednik sindikata Nezavisnost u FCA Zoran Stanić u okviru ove opcije radnici bi platu primali „u delovima“.

Za vreme koje provedu kod kuće primaće minimalac, a za vreme rada u slovačkog fabrici predviđene su tamošnje zarade.

Kako navode naši sagovornici, radnici koji se ne opredele za odlazak u Slovačku, odlaze iz kragujevačke fabrike uz otpremninu od 790 evra po godini radnog staža u FCA.

Đorđe Milojević je rekao da Fijat poziva radnike da se prijave za odlazak u Slovačku i ocenio da „hoće na silu“ da radnike pošalju u Slovačku.

Zoran Stanić smatra da odlazak u Slovačku nije dobra opcija za kragujevačke radnike i slovačku fabriku automobila nazvao „radnim logorom“ iz kojeg „beže“ radnici.

Komentari

Vaš komentar