Radnici Fijata čekaju socijalni program, katanac na fabrici – ostaje do daljeg

Ekonomija 16. maj 202219:18 16 komentara

Radnici Fijata su nakon sastanka sa ministarkom Darijom Kisić - dobili obećanje da neće biti ugroženi. Kažu i da im je obećano da će do kraja meseca menadžemnt firme izaći sa ponudom o socijalnom programu. Zaposleni poručuju da ukoliko ta ponuda ne bude bila odgovarajuća - nastavljaju sa štrajkom.

Zadovoljni i sa osmehom – tako su radnici Fijata izašli iz zgrade Ministarstva za rad nakon sastanka sa resornom ministarkom Darijom Kisić. Kažu da su dobili obećanje predstavnika države da niko od zaposlenih neće dobiti otkaz.

Povezane vesti:

„Obraćam se mojim kolegama, niko ništa da ne potpisuje do socijalnog programa koji će biti naredne nedelje, najverovatnije kako su nam obećali ministri, dogovorili smo se i da do socijalnog programa prekidamo okupljanja, videćemo kakav će nam servirati socijalni program, ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju, eto nas ponovo na ulicama, na blokadama“, rekao je Đorđe Milojević, radnik Fijata.

„Mi nemamo ništa protiv da radnici Fijata prihvate da neko ako želi dobrovoljno da ide u inostranstvo ili ako hoće da uzme otrpemininu koja će biti donešena u ovom socijalnom programu, bitno je da smo sa ministrima dogovorili da neće biti nasilnih otkaza, to je najbitnije i poručujem mojim kolegama u Fijat plastiku da budu spokojni, mi smo tek zaštićeni jer smo u generalnom štrajku, nas ne mogu da proglase ni za tehnološki višak, niti mogu da nas otpuste bez potpisa reprezentativnog sindikata, a to smo mi“, rekao je Zoran Miljković iz štrajkačkog odbora Fijat plastika.

Katanac na fabrici Fijat ostaje do daljeg, jer je tako, kako radnici kažu, odlučio menadžment firme. Takva odluka o privremenom zatvaranju fabrike, međutim, nije ni jednom rečju najavljena pre dve nedelje – kada je predsednik Aleksandar Vučić objavio da će se u Kragujevcu proizvoditi novi električni automobil za koji će Vlada dati subvencije grupaciji Stelantis u kojoj je i Fijat.

„Potpuno je neverovatno da smo dobili najavu o spasonosnom projektu proizvodnje električnih automobila u kojem će učestvovati država Srbija što je neka vrsta garancije ozbiljnosti države, a danas čujemo da se radnicima nudi socijalni program i dakle vrlo jedna neizvesna budućnost u kompaniji koja, podsećam vas, od 2008. godine prima pozamašne subvencije i druge vrste državnih pomoći o kojima građani Srbije nikada do kraja nisu bili obavešteni“, kaže Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije.

Poslednjih godina, zaposleni u Fijatu su više puta štrajkovali. Kako su navodili, uglavnom su bili nezadovoljni platom i uslovima rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare