Radnici Fijata ponovo idu kod premijerke – u čijim je rukama njihova sudbina?

Biznis 02. jun 202219:1715 komentara

Sudbina nekoliko stotina radnika kragujevačkog Fijata i dalje je neizvesna. Nema odgovora na zahteve koje su uputili predstavnicima kompanije i države, iako su više puta pregovarali sa resornim ministrima i predsednicom Vlade Anom Brnabić. Posle današnjeg protesta zaposlenih, predstavnici sindikata su dobili novi poziv - da se u petak sastanu sa premijerkom.

U fabriku jutros nisu ušli. Ulaz su onemogućili i rukovodstvu Fijata. Jednočasovnom blokadom – radnici su protestovali – zbog toga što im se ne ispunjavaju zahtevi. Umesto rešenja problema, od predstavnika Vlade dobili su novu poruku.

POVEZANE VESTI

“ Od Vlade smo juče dobili poruku da ako se skupimo danas da bukvalno neće više da pregovaraju sa nama. Mi smo posle toga, nakon što smo odbili da ne zakažemo današnji skup, dobili poruku iz Vlade da oni stvarno rade na tome – to oni kažu – da se ovaj problem reši i da bi u ponedeljak negde trebalo da izađu sa prvim nekim konkretnim rešenjima što se tiče našeg problema“, kaže Igor Anđić iz sindikata Nezavisnost u Fijatovoj fabrici.

„Naše crvene linije su jasne – niko ne sme da dobije nasilan otkaz, tražimo da ostanemo da radimo ovde do tog perioda – 2024, da nas uposle u nekoj drugoj firmi ovde u Kragujevcu i da budemo na plaćenom odsustvu – na minimalcu, kao što je to u drugim zemljama“, dodaje radnik Fijata Zoran Miljković.

Zaposleni kažu i da su blokirali ulaz u fabriku zbog toga što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je posle razgovora sa predsednicom Vlade Anom Brnabić dogovoreno da se taj proces zamrzne do 10. juna.

„Iz nekog razloga sad ko je manipulisao radnicima ne znam, ali takođe se ni Fijat nije ponašao kako treba, zato što je nastavio da poziva radnike na razgovore, oni su zakazali taj protest danas, ja im se zahvaljujem zato što su bili izuzetno fer, bilo ih je oko 300, rekli su da i dalje veruju u Vladu Srbije i da je njihova sudbina nekako u našim rukama“, izjavila je premijerka Brnabić.

A da je sudbina radnika Fijata prepuštena u ruke predstavnika Vlade Srbije, pokazuje i to – što je, nakon protesta, na adresu predstavnika sindikata, stigao novi poziv – za sastanak sa premijerkom Anom Brnabić.

„Mi smo posle jutrašnjeg protesta dobili kontakt predstavnika Vlade, gde smo obavešteni da će sutra u 10 časova biti organizovan sastanak u Vladi, iskreno se nadam da već sutra možemo očekivati neke naznake i boljitka i cele ove priče oko boljih uslova socijalnog programa koji bi bili prihvatljiviji za naše zaposlene“, navodi Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata.

Urednik Kragujevačkih novina Miroslav Jovanović kaže za N1 da problemi u Fijatu nisu od juče, i da je država zakasnila sa reakcijom i zaštitom radnika i njihovih prava.

„To je bilo evidentno još pre nekoliko godina, prvo – jedina uspešna godina za Fijat bila je 2013. To je bila godina kada su počeli sa onom pravom serijskom proizvodnjom, napravili 120 hiljada i nešto automobila 500 L i ostvarili izvoz od milijardu i po evra. Već naredne, 2014. godine, duplo je pala proizvodnja i duplo je pao izvoz i onda je to sve rapidno padalo svih ovih godina“, rekao je Jovanović.

U kragujevačkom Fijatu od 2.016 radnika, njih 1.541 je proglašen viškom. Ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina. Isti uslovi ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fijat plastik, gde je 90 odsto radnika proglašeno viškom.

Komentari

Vaš komentar