Radnici Fijata u ponedeljak sa Kisić, očekuju i Brnabić

Biznis 15. maj 202214:51 > 15:188 komentara
N1

Pregovarački tim radnika fabrike Fijat Krajsler automobili, koji su u petak izašli na ulice Kragujevca i protestovali ispred gradske uprave, u ponedeljak u 11 časova imaće sastanak u Ministarstvu rada sa ministarkom Darijom Kisić. Njihov uslov je da sastanku ne prisustvuje vrh Samostalnog sindikata Fijata. Očekuje se i prisustvo premijerke Ane Brnabić.

Povezane vesti

Grupu od 1.500 radnika Fijata koji su se pobunili zbog ponude poslodavca da odu na rad u inostranstvo ili da uzmu otpremnine, u Beogradu će predstavljati petočlana delegacija, a ministarka je pozvala i Štrajkački odbor fabrike Fijat plastik koji su u generalnom štrajku.

Radnici su se u petak sastali sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem koji je za njih tražio sastanke u ministarstvima i obezbedio kombi prevoz radnicima do Beograda.

„Očekujemo i premijerku na sastanku. Kod ministarke Kisić ne želimo da vidimo nikog iz Samostalnog sindikata, oni više ne predstavljaju radnike Fijata. Samostalni sindikat i Saša Đorđević nisu dobrodošli na sastanak kod ministarke rada. Mi imamo izabranu delegaciju radnika a ako tamo bude Đorđević, mi napuštamo sastanak i kreću blokade“, izjavio je za N1 član Pregovaračkog tima pobunjenih kragujevačkih radnika Fijata.

Predsednik Samostalnog sindikata Fijata Sađa Đorđević nije se javljao na mobilni telefon.

Pregovarački tim kreće suta u 8 časova iz Kragujevca na sastanak u Beogradu.

Milan Nikić

Ključni zahtevi radnika Fijata su da oni koji ne mogu ili ne žele da idu na rad u inostranstvo, ostanu na svojim radnim mestima, primajući 65 odsto od ugovorene plate dfo momenta kada će se uključiti u proizvodnju novog modela, kao i da se radnicima koji se odluče na dobrovoljni odlazak iz fabrike obezbede otpremnine dostojne radnika automobilske industrije, čija je grupacija Stelantis, četvrti proizvođač na svetu, navodi se u dokumentu o zahtevima radnika Fijata iz Kragujevca.

Komentari

Vaš komentar