Radnici „Krušika“ štrajkovali u znak upozorenja, traže veće plate

Biznis 29. mar 202310:44 > 12:06 komentara

Radnici u valjevskoj vojnoj fabrici „Krušik“ organizovali su štrajk upozorenja obustavljanjem proizvodnje na sat vremena. Takođe su se okupili ispred pogona u krugu fabrike.

Radnici "Krušika"
Radnici "Krušika"
Radnici "Krušika"

Nezadovoljni radnici traže povećanje plata za 10 hiljada u neto iznosu da bi, kako kažu, bar donekle zarade pratile inflaciju. Inače, prosečna zarada u vojnoj fabrici u Valjevu je 64.500 dinara.

Štrajk su pokrenuli nezadovoljni radnici krušikove Livnice, a potom je podržan i od radnika iz drugih pogona vojnog dela fabrike. Štrajk su podržala i četiri reprezentativna sindikata u fabrici – Sindikat Sloga, Samostalni sindikat, Nezavisnost i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

U utorak, 28. marta, u Krušiku je održan sastanak štrajkačkog odbora, predstavnika sindikata i rukovodstva fabrike na čelu sa direktorkom Jovankom Andrić, ali kako N1 nezvanično saznaje nije postignut nikakav dogovor. Navodno, fabrika se nalazi u periodu oporavka i vraćanja dugova i nije u prilici da izdvoji sada sredstva za povećanje zarada radnicima.

Pored zahteva za višim zaradama, radnici su na sastanku sa rukovodstvom razgovarali o potrebi da sebezbednost na radnom mestu podigne na viši nivo i da se reši problem povezivanja radnog staža.

Fabrika „Krušik“ upošljava oko 2.300 radnika.