Radnici pogona italijanske fabrike u Knjaževcu održali štrajk upozorenja

Biznis 24. jan 202314:182 komentara
Izvor: N1/ Ilustracija

Radnici italijanske fabrike obuće "Falck East", koja ima pogon u Knjaževcu, održali su jednočasovni štrajk upozorenja zaustavljanjem mašina na radnom mestu, zahtevajući povećanje plata i bolje uslove rada, saopštio je sindikat "Sloga".

Taj, jedini reprezentativni sindikat u fabrici najavio je i mogućnost radikalizacije protesta, okupljanjem radnika sa porodicama ispred fabrike, ako poslodavac iz Italije ne usvoji njihove zahteve.

To znači, kako navode, da bi nezadovoljstvo radnika moglo da preraste u generalni štrajk.

„Trenutno većina radnika u ovoj fabrici ima plate na nivou minimalca sa dodatkom za smenski rad, koji je u narastajućoj inflaciji i velikoj skupoći nedovoljan za pokrivanje najosnovnijih životnih troškova, poput hrane, struje i drugih komunalnih režija“, navodi Sloga.

Radnici, zaposleni u italijanskoj kompaniji koja je kupila nekadašnju fabriku obuće „Leda“, iskazali su nezadovoljstvo i 2017. godine, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Komentari

Vaš komentar