Sindikalac Fijata: Predsednik u ovom momentu jedini relevantan

Biznis 23. jun 202213:11 > 13:15 16 komentara

Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata radnika Fijata rekao je za N1, dan nakon petočasovne blokade auto-puta u Beogradu, da je dobro što će prvi put sesti sa predsednikom. "Predsednik je u ovom momentu zaista relevantna ličnost, u ovom momentu su svi u tehničkom mandatu, jedino je predsednik relevantan, poštujemo tu činjenicu i pokušaćemo da nađemo rešenje", kaže on. Rekao je da razume negodovanje Beograđana zbog blokade, ali i dodao da su imali podršku dela građana.

Kako je rekao, sreda jeste bila vrhunac sindikalne borbe.

„Sve što je uzrokovalo da se u sredu ode u Beograd je da smo danima imali pregovore, koji više nisu doveli do rezultata, nego što jesu. U svim pregovorima smo imali dinamiku da smo išli dva koraka napred, jedan nazad, takva dinamika nas ne bi dovela nigde, kao što i nije“, kaže Đorđević.

Rekao je da su tokom blokade propuštali vozila, kao odgovorni sindikati, kao neko ko je više puta bio u takvim situacijama.

„Propuštana su vozila Hitne pomoći, veliki broj vozila s majkama s decom, građani koji su prevoženi u bolnicu, sve takve kategorije smo propustili, kamion pun lekova. Bez obzira što smo tražili svoja prava, imali smo odgovornost prema tim ljudima“, kaže on.

Pročitajte još

Na pitanje šta će u subotu tražiti kod predsednika, Đorđević kaže „sve one zahteve koje su do sada imali“.

„Nismo ih menjali, načelno su ostali isti, jedino je dobro što ćemo prvi put sesti sa predsednikom. Predsednik je u ovom momentu zaista relevantna ličnost, u ovom momentu su svi u tehničkom mandatu, jedino je predsednik relevantan, poštujemo tu činjenicu i pokušaćemo da nađemo rešenje“, kaže on.

Dodaje da su dali dosta rešenja do sada, kako poslodavcu, tako i državi.

„Smatramo da je jedno od najboljih rešenja da zadržimo što veći broj radnika, to su obučeni radnici. Treba omogućiti jednom broju da mogu da se opredele za otpremninu, da mogu da odu na dobrovoljnoj osnovi, ali otpremnina da može porodici da obezbedi egzistenciju“, kaže on.

Ističe da ima prostora da to može da se reguliše.

„Što većem broju radnika omogućiti da ostanu da rade, mogu da daju doprinos i svoj napor da se i nova platforma električnih automobila proizvodi u Kragujevcu“, kaže Đorđević.

Govoreći o uslovima rada u inostranstvu, kaže da nije imao priliku da bude tamo.

„Imali smo još jedan deo kolega koji bi išao, jer je to trebalo da bude neki kontinuitet, pa se prekinuo sa pričom Stelantisa i prezentacijom nove platforme. Mi smo planirali da odemo tamo da se uverimo da li je takva situacija na terenu“, kaže Đorđević.

O svim tim pitanjima, kaže on, treba vrlo ozbiljno da se pozabavi kompanija, ali i Vlada.

„Da sve naše kolege koje budu otišle da rade i nađu interesovanje da rade, da moraju da rade po zakonu Republike Srbije“, kaže.

Na konstataciju da se Beograđani juče nisu pridružili protestu u velikom broju, kaže da su apsolutno svesni toga da građani Beograda zaista u periodima trpe ovakve situacije.

„Da sigurno nismo ni prvi ni poslednji koji su blokirali Beograd, malo malo se to dešava, mogu da razumem negodovanje ljudi, mi u Kragujevcu ne doživljavamo to, ne znamo šta je to, juče su bile kilometarske kolone. Imali smo podršku dela građana Beograda, doneli su nam hranu, vodu, to se ne može zaboraviti, pre nego što smo pošli iz Kragujevca imali smo podršku Ljubisava Orbovića, podrška je stigla od kolega iz Leskovca, Aptiva, Jure, svi su oni juče poslali pisma podrške, to se ne sme zaboraviti. To znači svima nama“, kaže.

Dodaje da mu je drago da su uspeli da imaju razumevanje od predsednika i vrha vlade i da u subotu nastavljaju razgovore.

Komentari (16)

Vidi sve komentare