Radosavljević: Javna preduzeća tempirane bombe javnih finansija

Biznis 05. jul 202214:12 > 14:23 7 komentara

Telekom, EPS i Srbijagas postali su u proteklih 10 godina tempirane bombe javnih finansija, sa više od 30 milijardi evra javnog duga, izjavio je potpredsednik Socijaldemoktaske stranke Goran Radosavljević. Radosavljević je istakao da je tržišna vrednost Telekoma za četiri godine znatno smanjenja.

Pročitajte još:

„Neto rast duga ova tri preduzeća je preko tri milijarde evra u prethodnih pet godina. Razlog ovog lošeg poslovanja je njihovo nestručno vođenje, izvlačenje para za različite rizične poslovne poduhvate, nekada verovatno i polulegalne, korupcija, pre svega u javnim nabavkama“, rekao je potpredsednik SDS Goran Radosavljević, na konferenciji za novinare.

On je istakao da su „javna preduzeća u prethodnih nekoliko godina, uglavnom u pet, a suštinski u deset, postala tempirana bomba javnih finansija, sada prete da eksplodiraju i naprave potpuni haos u ionako krhkim javnim finansijama sa preko 30 milijardi evra javnog duga i deficitom već treću godinu“.

Prema njegovim rečima, na rezultate poslovanje ove tri kompanije nije uticao kovid, ni rat u Ukrajini, bar ne u tolikoj meri, da bi se to navodio kao izgovor, već je odgovornost isključivo u njihovom lošem vođenju.

On je rekao da sada u svetu preti jedna od najvećih energetskih kriza u prethodnih trideset, četrdeset godina, a Srbija po prvi put nema dovoljno struje i čeka narednu zimsku sezonu sa 21 posto manje proizvodnje električne energije u odnosu na isti period prethodne godine.

„U EPS-u su denekle priznali loše razultate jer su takvi da ne mogu da se sakriju, rukovodstvo Srbijagasa se ne brine oko rezultata jer zna da će država preuzeti gubitke kao što je i do sad radila“, rekao je Radosavljević.

On je istakao da nas „rukovodstvo Telekoma ubeđuje da su njihovi poslovni rezultati spektakularni, a to su isključivo zahvaljujući kretivnom računovodstvu, da se tako izrazim“.

„Danas kompanije u sektoru energetike i telekomunikacije ostavaruju istorijski najveće profite u svetu ikad, pa je tako katastrofalno loš rezultat još lošiji“, rekao je Radosavljević.

Komentari (7)

Vidi sve komentare