Rajić o Institutu Černi: Privatizacija ne samo netransparentna, već i nezakonita

Biznis 01. apr 202210:45 > 11:362 komentara
Jovan Rajić
N1

Advokat i predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić izjavio je u Novom danu, govoreći o Institutu Jaroslav Černi, da mi sada možemo da govorimo da je "proces privatizacije sproveden, ne samo netransparentno, nego i nezakonito". Kaže i da motive za privatizaciju možemo da tražimo u "projektima u kojima je ovaj institut igrao ili će igrati bitnu ulogu".

Prema njegovim rečima, „Jaroslav Černi“ je institut koji postoji preko 70 godina.

„Najvažniji je verovatno vodoprivredni naučno istržaivački institut u ovoj zemlji, ne misli se tu samo na neke ljude koji tamo sede i bave se pukom teorijom. Vidimo koliki je značaj instituta i koliko će tek u narednom periodu biti bitna njegova uloga“, kaže on.

Povezane vesti

Kako je rekao, „svi ti projekti se u većoj ili manjoj meri tiču javnog interesa“.

„Tiču se svih nas – Makiš, rudnici o kojima slušamo svakog dana, između ostalog i Rio Tinto, imamo projekat Novi Sad na vodi, imamo Beograd na vodi, svuda u tim projektima ovaj institut je igrao ili će igrati bitnu ulogu, i tu zapravo možemo da tražimo odgovore i motive za privatizaciju instituta“, kaže on.

Dodaje da mi do danas nemamo nikakve konkretne podatke koje je javnost imala pravo da zna, a vlast bila u obavezi da nam pruži, koji se odnose na privatizaciju instituta“.

„Vi možete jedan institut ovog tipa po zakonu da proglasite strateškim institutom, to znači da nikada ne bi moglo da se privatizuje više od 49 odsto finansijskog kapitala“, kaže.

Ističe da „mi sada možemo da govorimo da je proces privatizacije sproveden, ne samo netransparentno, nego i nezakonito“.

„Osim Zakona o privatizaciji, vrlo je bitno uzeti u obzir odredbe Zakona o nauci i istraživanjima“, kaže on.

Kaže da je njemu najzanimljivija stvar zemljište koje Černi koristi.

„Ne znamo da li će privatni vlasnik moći da izvrši konverziju tog zemljišta, koja će biti vrednost… Mislim da je sasvim lako utvrditi da vrednost po kojoj je prodat Institut nije realna, odnosno da je daleko ispod tržišne vrednosti koliko god ona bila“, kaže on i dodaje da se boji da ćemo štetu tek utvrđivati i osetiti.

Privatni vlasnik, kaže Rajić, „ima svoje motive, koji su uglavnom lukrativni i to je legitimno“.

„Gleda da maksimizuje svoj profit, javni interes mu je uglavnom u drugom planu. Na primer metro, Makiš, Jaroslav Černi će igrati ključnu ulogu kada je u pitanju upravljanje vodama i oko vodoizvorišta“, kaže.

Država bi, dodaje, trebalo da reaguje.

„U samom startu onaj ko je zakazao je država, državni organi koji je trebalo preventivno da reaguju i ako se već dogodio ovaj proces, da ga sprovedu na ispravan način“, kaže Rajić.

Komentari

Vaš komentar