Ratari traže otkupnu cenu pšenice od 50 dinara za kilogram

Ekonomija 16. jun 202210:34 9 komentara
Shutterstock

Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su znatno poskupeli proizvodni troškovi, saopštila su udruženja "Pančevački Ratari", "Agrarni forum" i "Građanska neposlušnost"’ Dolovo.

„Tražimo da država konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo, što podrazumeva određivanje zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve, odnosno 10 odsto roda svake proizvodne godine“, navode udruženja.

Ocenjuju i da „država koja je sama prihvatila pravac evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica, naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod“.

U cilju konkurentnosti poljoprivrednika Srbije sa evropskim farmerima, oni traže da se vrate osnovni podsticaji, odnosno subvencije po hektaru u iznosu od 200 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare