Razvoj veštačke inteligencije utiče pozitivno na akcije tehnoloških kompanija

veštačka inteligencija
Shutterstock/Ground Picture

Sezona tokom koje velike svetske kompanjie objavljuju svoje rezultate trenutno je u punom jeku. Google (Alphabet), Microsoft, Facebook (Meta) i Amazon nadmašili su očekivanja. Akcije Facebooka ove su godine porasle za 98,24%. Amazon je u istom periodu skočio za 30,8%, dok je Microsoft u međuvremenu porastao za 27,2%, a Apple za 29,6%. Još jedna tehnološka kompanija koja je ove godine bila izuzetno popularna, NVIDIA, objaviće svoje rezultate krajem maja, ali je do sada u 2023. porasla za 87%.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Iako su sve ove kompanije dobro poslovale, jedan od glavnih prodajnih ciljeva za većinu njih ostaje razvoj veštačke inteligencije ili proizvoda povezanih s njom. Fokus tehnoloških kompanija koje su objavile svoje rezultate mahom je bio na daljem ulaganju u ovu tehnologiju.

To ima smisla, jer mnogi predviđaju da će veštačka inteligencija dominirati poslovanjem u godinama koje dolaze. UBS procenjuje da će se tržište hardvera i usluga za veštačku inteligenciju povećati na 90 milijardi dolara. Dok je Microsoft u svom izveštaju govorio o planovima za pomoć u razvoju Chat GPT-a, Google je izneo svoje planove za zadržavanje 90% tržišnog udela svog pretraživača.

Očekuje se da će razvoj chatbotova s veštačkom inteligencijom imati veliki uticaj na industriju pretraživača, koja se trenutno procenjuje na 242,8 milijardi dolara.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Što se tiče tržišta akcija u celini, postoji velika volatilnost zbog neizvesnosti hoće li se inflacija smanjiti dovoljno brzo da se FED odluči da ublaži svoju trenutnu politiku povećanja stopa.

Izvori: MarketWatch, Markets Insider, IBISWorld

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.