Realizacija projekta „Čista Srbija“ – 26 prečišćivača voda i 700 km kanalizacije

Biznis 05. avg 202114:028 komentara
vesić momirović beoinfo
Beoinfo

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija” zvanično je počela danas potpisivanjem aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Tomislav Momirović izjavio je da će se u okviru prve faze projekta “Čista Srbija” izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i oko 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže.

Plan Vlade Srbije je da je da u narednih pet godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u više od 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Posle ovog projekta ova zemlja neće biti ista, istakao je on.

Projektovanje i izgradnja kanalizacione infrastrukture počeće u Varvarinu, Kniću, Banji Vrujci, Krupnju, Lajkovcu, Mionici, Kučevu, Svrljigu, Kladovu, Lazarevcu, Velikim Crljenima, Obrenovcu, Vranju, Novom Bečeju, Kragujevcu i Novom Sadu.

Momirović i direktor korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore, kojima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija, navedeno je u saopštenju.

Vesić: 60.000 bazena fekalija izlije se u reke u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da trećina Beograđana nema kanalizaciju, a da se iz odvoda koje imaju ostale dve trećine građana direktno u Savu i Dunav izlije onoliko fekalija koliko odgovara zapremini 60.000 olimpijskih bazena, objavio je Beoinfo.

Vesić je danas prisustvovao potpisivanju aneksa ugovora za realizaciju projekta“Čista Srbija“ između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije CBRC, i tim povodom ocenio da je veoma važno da se krene sa realizacijom izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda i sekundarne kanalizacije.

„Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog od tih sistema je predviđena po jedna fabrika za preradu otpadnih voda. Najveća fabrika biće u Velikom selu koja je će pokrivati oko milion ljudi i čijom ćemo izgradnjom ukinuti 80 odsto svih izliva u Savu i Dunav“, najavio je Vesić.

Podsetio je da se taj projekat izvodi u saradnji sa Ministarstvoma građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da je vrednost projekta 271 milion evra u prvoj fazi, dok će druga faza koštati između 400 i 600 miliona evra.

Кada je reč o potpisivanju današnjeg sporazuma, Vesić je istakao da su njime obuhvaćene opštine Lazarevac i Obrenovac.

„U Obrenovcu ćemo raditi drugu od pet fabrika za preradu otpadnih voda, kao i 98 kilometara kanalizacione mreže, a u Lazarevcu 80 kilometara sekundarne kanalizacione mreže“, rekao je Vesić.

Komentari

Vaš komentar