Referentna kamatna stopa NBS i dalje jedan odsto

Biznis 12. avg 202112:57 1 komentar
N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

„Donoseći takvu odluku Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, što doprinosi rastu raspoloživog dohotka“, ističe se u saopštenju.

Pročitajte još:

Izvršni odbor je istakao da su pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad očekivanja – rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromesečju u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 13,4 odsto i rezultat je nastavka pozitivnih tendencija domaće ekonomije, ali i niske prošlogodišnje baze, kada su epidemiološke mere bile najstrože.

Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je naglasio da se ona od aprila kreće oko centralne vrednosti cilja (tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto).

„Кao i u slučaju drugih zemalja u okruženju, viši nivo međugodišnje inflacije u odnosu na prethodno tromesečje dominantno je posledica niske baze iz istog perioda prošle godine kod cena naftnih derivata, kao i viših troškovnih pritisaka po osnovu rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci“, navela je NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja.

Komentari (1)

Vidi sve komentare