Opština Rekovac očekuje deblokardu računa do kraja aprila uz pomoć Ministarstva finansija

Ekonomija 16. apr 202413:23 9 komentara
Shutterstock/Dilok Klaisataporn

U opštini Rekovac očekuju deblokadu opštinskog računa do kraja aprila uz finansijsku pomoć Ministarstva finansija, rekao je predsednik Skupštine opštine Rekovac Dragan Prodanović.

„Odmah posle izbora ‘pušteni’ su odjednom svi računi od oko 80 miliona dinara, pa je Ministarstvo finansija blokiralo naše prihode kao i transferna sredstva od Republike“, objasnio je Prodanović.

On je naveo da prema poslednjim informacijama iz Ministarstva finansija, država će pomoći da se do kraja aprila deblokira rad opštinske „kase“.

„To ne znači da ćemo odmah živeti bolje, ali znači da ćemo početi da funkcionišemo, nama je potrebno godinu do dve za stabilizaciju opštinskih finansija“, rekao je Prodanović.

Pročitajte još:

Kako Beta saznaje, od 80 miliona dinara duga, 20 miliona je trošak za saniranje posledica poplava budući da opština za to nije dobila pomoć države, a tu su i računi za radove na putevima.

Iz opozicije su ranije iznosili ocene da su dugovanja rezultat nedomaćinskog trošenja čelnika prethodne garniture rekovačke vlasti.

Zbog teškog stanja u opštinskoj kasi, od decembra 2023. godine nije bilo para za plate zaposlenih kod svih korisnika budžeta – opštinskoj upravi, vrtiću, školama, biblioteci, turističkoj i sportskoj organizaciji…

Nije plaćeno 11 zarada radnicima po ugovoru, koji su, kako je potvrdjeno u opštini, otpušteni po formiranju nove vlasti u Rekovcu.

„Pre 20-ak dana smo uspeli sami da obezbedimo sredstva za isplatu prve polovine plate za novembar prošle godine. Pored zarada, opština nam nije platila ni prevoz od februara 2023. godine, a jubilarne nagrade nisu isplaćene zaposlenima za celu 2023. godinu“, rekla je direktorka Predškolske ustanove „Miloje Milojević“, Nataša Anđelić.

Ona je rekla da, uprkos tome, jedini vrtić u Rekovcu normalno radi, a zaposleni se profesionalno odnose prema radnim obavezama, svesni odgovornosti prema roditeljima koji dovode decu.

Anđelić kaže da nema konkretne informacije iz opštine kada će biti nastavljena isplata zarada za 30 radnika vrtića.

„Nema obećanja, samo kažu da se nadaju, da očekuju finansijsku pomoć Vlade Srbije u saniranju lošeg stanja opštinskih finansija“, rekla je Anđelić.

Prema njenim rečima, u opštini Rekovac nemaju para ni za isplatu zarada zaposlenima u opštinskoj upravi, ali oni „ćute“.

„Oni ćute, plaše se, ili kriju jedni druge. Priča se da je opštinski čelnik u prethodnom sazivu, koji je sada zamenik predsednika Skupštine opštine zaključivao štetne ugovore“, kaže Anđelić.

Kada je reč o nedomaćinskom trošenju novca, kaže ona, govori se, pored ostalog, i o kupovini skupocenih mobilnih telefona, po četiri godišnje.

„Jedan takav telefon košta 1.500 evra, a sa 500 evra bi se pokrili putni troškovi zaposlenih u našem vrtiću“, rekla je Anđelić.

Ona je ocenila da u opštini „ima posla za istražne organe, budžetsku reviziju i nadležne za borbu protiv korupcije“, jer je stanje „nečuveno“.

„Ovo stanje u našem vrtiću je prijavljeno Ministarstvu prosvete, a ja sam pisala u februaru 2024.predsedniku Republike. Međutim, odgovor do danas nismo dobili“, kazala je Anđelić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare