RERI: Kolubara B nije rešenje

Ekonomija 17. dec 202115:17 10 komentara
Kolubara B, TENT
N1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je izrada Integrisanog nacionalnog plana za energiju i klimu (INEKP) prilika da Srbija napravi održiv i ambiciozan plan energetske tranzicije i obezbedi energetsku sigurnost, koja je zasnovana na diversifikaciji izvora energije i energetskoj efikasnosti.

Takav plan ćemo dobiti ako Ministarstvo rudarstva i energetike omogući javnosti da učestvuje u procesu izrade INEKP, što do sada nije učinilo, a i predsednik Aleksandar Vučić bi mogao da pomogne tako što će prestati da se meša u nadležnosti drugih organa vlasti, navodi se u saopštenju RERI.

POVEZANE VESTI:

U saopštenju se ukazuje da Elektroprivreda Srbije nije u stanju da pokrene jedino postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Kostolcu B pune četiri godine.

Posle isteka probnog rada tog postrojenja počevši od oktobra 2020. godine, kako bi se utvrdilo da li je ono uopšte podobno za upotrebu, EPS je aplicirao za izdavanje upotrebne dozvole, podseća RERI.

Programski direktor RERI Mirko Popović ističe da se EPS hvali kako je instalirao postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Kostolac B, ali prećutkuje da to postrojenje nema upotrebnu dozvolu i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture krajem novembra odbilo da izda upotrebnu dozvolu smatrajući da njihov zahtev ima čak 20 nedostataka.

U tom smislu postavlja se opravdano pitanje na koji način bi EPS izgradio jednu novu TE za godinu dana kada za četiri godine nisu uspeli da pribave upotrebnu dozvolu za postrojenje koje služi da smanji aerozagađenje, navodi se u saopštenju.

Regulatorni institut je reagovao povodom sednice Vlade Srbije i izjave predsednika Aleksandra Vučića da je „pogrešio što je napustio Kolubaru B“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare