Rešene dileme oko plana štednje struje, ministarka poručuje: „Razgovarajte, bre“

Biznis 22. sep 202219:1937 komentara

Konfuzija oko plana štednje struje u javnom sektoru konačno je razrešena. Iako su i škole dobile isti plan, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, bez objašnjenja kako je plan do škola stigao, kaže da su od preporuka izuzete i škole, kao i vrtići, bolnice, domovi za stare i druge ustanove socijalne zaštite. EPS je istovremeno odobrio popuste na računima za struju svim građanima koji u narednom periodu budu uštedeli u odnosu na isti period prethodne godine.

Imate li strah od zime? Ministarstvo energetike šalje poruku da „nema zime od predojeće zime“ budemo li štedeli po preporuci. A mere tek preporučene, još uvek ne i obavezne, odnose se na državne ustanove, organe uprave, javna preduzeća i institucije. Nešto izmenjene preporuke ovo je ministarstvo poslalo drugim ministarstvima da proslede ustanovama za koje su nadležni. A u njemu između ostalog stoji i ovo:

– osvetljenje na ulicama, trgovima i drugim objektima svesti na minimum
– novogodišnja rasveta svetleće najviše četiri sata dnevno, isto toliko i dekorativna rasveta

– hitan prelazak na LED rasvetu
– temperatura u prostorijama najviše 20 stepeni sa izuzetkom bolnica
– zameniti stolariju
– ne paliti svetlo u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti

– ne postavljati tamne zavese
– danju ne spuštati roletne, radne stolove postaviti tako da mogu da koriste prirodnu svetlost,
– isključivanje osvetljenja kada u prostoriji niko ne boravi
– korišćenje stepenica umesto lifta

– štampanje samo potrebnih dokumenata

A vrtići i škole, koji su ipak dobili plan štednje? Ministarka Zorana Mihajlović ponavlja – izuzeti su, ali neka sami razmisle.

„Je l’ ja treba da se bavim time šta će da kaže učiteljica u osnovnoj školi? Nemojte, čitala sam sve i svašta. Ljudi, imate, bre, direktore škola, imate učiteljice. Sedite bre, razgovarajte šta može da se uradi u tom smislu. Za mene je neverovatno da niko ne koristi svoj mozak. Sedite i razgovarajte šta je za nas racionalno trošenje električne energije u jednoj školi“, poručuje ministarka.

„Za nas je racionalno da probamo da vodimo računa gde nam je sve upaljeno svetlo, za nas nije racionalno da dovedemo dete i da šaljemo poruke roditeljima na grupe – obucite decu i tako dalje“, dodaje Mihajlović.

Umanjenja za najštedljivije građane

Za najštedljivije građane EPS je predvideo umanjenja.

Izvršni direktor EPS-a Radovan Stanić objasnio je da će svako ko uštedi između pet i 15 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dobiti, pored smanjenja računa samom uštedom, dobiti i dodatni popust od 15 odsto.

„Svi oni koji uštede između 20 i 30 odsto, dobiće dodatni popust od 20 odsto, a oni koji uštede 30 odsto i više dobiće dodatni popust od 30 odsto“, objašnjava on.

„Najmanje ekonomičnu potrošnju isključiti odmah“

Energetski stručnjak Aleksandar Kovačević navodi da u trenucima energetskih kriza odluke ne određuje politika već ekonomija.

„Mi pričamo o tome hoće li biti isključenja ili neće biti isključenja. Novinare to jako interesuje. Moj odgovor je vrlo jasan. Svaki put kad sistem dođe u ovu zonu isključenja treba da bude i to jeste u javnom interesu, isključiti onu potrošnju koja je najmanje ekonomična u tom trenutku, odmah“, kaže Kovačević.

Prva u energetici danas je naglasila i da preporuke nisu predviđene da bi se izbegle restrikcije, već da bi se uštedeo novac.

Komentari

Vaš komentar