RGZ i elektronski pečat: „Tačka na falsifikovanje unutar katastarskog sistema“

Biznis 29. nov 202115:53 9 komentara
N1

Od danas sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda sadrže kvalifikovani elektronski pečat institucije koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka za koje je vezan, saopštio je RGZ.

„Elektronski pečat RGZ-a koji je uveden u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra nepokretnosti koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu u saradnji sa Vladom Srbije i Svetkom bankom, predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo“, ističe se u saopštenju.

Kvalifikovani elektronski pečat sadrži grb Republike Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig.

RGZ

„Građani, privreda, profesionalni korisnici i institucije javnog sektora ovakav elektronski dokument mogu da preuzmu na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ-a i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, elektronski dokument je validan i važeći u svim poslovima pred organima javnog sektora uključujući sudove, ministarstva, organe autonomne pokrajine i lokalne samouprave, javne beležnike, izvršitelje, banke i dr.

Pročitajte još:

„Njima, kao i ostalim profesionalnim korisnicima RGZ-a je omogućio da ukoliko postoji bilo kakva sumnja u ispravnost nekog dokumenta izvrše kontrolu istog preko servisa za validaciju RGZ-a čime se unapređuje sigurnost i poslovanje svake institucije koja digitalno posluje, uključujući privredu“, ističe Republički geodetski zavod.

Kvalifikovani elektronski pečat RGZ obezbeđuje, navodi se u saopštenju, „ostvarivanje ušteda – smanjivanje materijalnih troškova, ušteda vremena – bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije, omogućavajući građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje“.

„Najvažnije, pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja. Republički geodetski zavod postao je prvi državni organ koji je omogućio ovu izuzetno važnu uslugu. Ovom uslugom, kao i svim prethodnim antikoruptivnim merama, RGZ je stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti“, ističe RGZ.

Komentari (9)

Vidi sve komentare