Rio Tinto: U zaštitu životne sredine uložićemo više od 100 miliona dolara

Biznis 09. apr 202113:0222 komentara
Izvor: N1/arhiva

Tvrdnja da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene - apsolutna je neistina, saopštila je kompanija Rio Tinto, povodom ekoloških protesta protiv iskopavanja jadarita.

„Svesni smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju“, navodi Rio Tinto.

Kako se ističe, deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu.

„To je razumljivo, budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade. Navedene studije će, naravno, biti deo javne rasprave“, navodi Rio Tinto.

Sa druge strane, ističu, o projektu ove kompanije postoji mnogo neistina u javnosti.

„Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više“, ističe Rio Tinto.

Kompanija poziva građane i stručnu javnost da se o njenom projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije, kao i kroz nastupe njenih stručnjaka.

„Takođe, upućujemo poziv građanima i stručnoj javnosti da prisustvuju sastancima, koje redovno organizujemo, kao što su ‘Dani otvorenih vrata’ u Brezjaku i Loznici, i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno. Na ovim susretima naši stručnjaci odgovaraju na sva pitanja građana. Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta Jadar očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i EU“, ističe Rio Tinto.

Kako se navodi u saopštenju, bez obzira na podršku državnih institucija koju projekat „Jadar“ ima, komanija „razume i poštuječinjenicu da će lokalna zajednica pokretati pitanja u vezi sa projektom ove veličine i značaja“.

„Upravo, osnovni preduslov za razvoj projekta i jeste partnerstvo sa lokalnim zajednicama. Iz tog razloga posvećeni smo međusobnoj bliskoj saradnji, kako bismo u okviru pripreme Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odgovorili na sva pitanja.Dozvolite nam da pomenemo i to da kompanija Rio Tinto prepoznaje značaj zajedničkog rada kompanija, vlada i društava po pitanju klimatskih promena. Svi moramo prepoznati i prihvatiti svoju ulogu u suočavanju sa klimatskim promenama i globalnom zelenom tranzicijom. Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Rio Tinto je naveo i kontakt telefone i adrese svojih info centara.

„Naši Info centri nalaze se u Loznici u Gimnazijskoj ulici 4 (telefoni: 015 872 992, 015 872 834), i na Brezjaku u ulici Stevana Sinđelića 9 (telefon: 015 610 223). Zbog trenutne epidemiološke situacije, dolaske u Info Centar je potrebno prethodno najaviti, kako bismo mogli da poštujemo preporučene mere“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Komentari

Vaš komentar