Rio Tinto ulaže 7,5 milijardi dolara da bi prepolovio emisiju štetnih gasova

Biznis 21. okt 202115:43 13 komentara
N1

Kompanija Rio Tinto pokrenula je plan za ulaganje 7,5 milijardi dolara u poslovne aktivnosti koje će obezbediti smanjenje emisije ugljenika za 50 odsto do 2030. godine, saopšteno iz kompanije.

„Proizvođači čelika i gvozdene rude nastoje da smanje emisiju ugljenika u skladu sa globalnim klimatskim obavezama do 2050. godine, a kompanija Rio Tinto nastoji da prepolovi svoje direktne i odredjene vrste indirektnih emisija gasova do kraja decenije“, navodi se u kompanijskom saopštenju. Cilj Rio Tinta je da do 2025. godine smanji emisije ugljenika za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2018. godine, pet godina brže od ranije postavljenih ciljeva.

„Da bi ispunila ovaj cilj, kompanije Rio Tinto će povećati svoju snagu iz obnovljivih izvora energije i izdvajati više novca za istraživanje i razvoj na putevima dekarbonizacije. To je veliki pomak i budućnost za Rio Tinto. Takođe preduzimamo niz konkretnih radnji kako bi pomogli svojim korisnicima da smanje emisije štetnih gasova“, rekao je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Rio Tinto će, kako je navedneo u saopštenju, nastaviti da razvija tehnologije poput ELISISTM-a za aluminijum bez ugljenika i više načina za proizvodnju „zelenog“ čelika.

Kako bi dekarbonizirao proizvodnju rude čelika, Rio Tinto planira da ugradi jedan gigavat (GV) solarne i vetro-električne energije, u nameri da zameni proizvodnju energije na gas. Takođe namerava da dekarbonizuje svoje topionice aluminijuma Boine Island i Tomago u Australiji, za šta će biti potrebno oko pet GV solarne i vetro-električne energije.

Rio Tinto nastavlja i da testira novu tehnologiju koja bi koristila biomasu umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje čelika u cilju smanjenja industrijske emisije ugljenika.

Komentari (13)

Vidi sve komentare