Rio Tinto: Više od 100 miliona dolara za zaštitu životne sredine u Srbiji

Biznis 03. jun 202114:2228 komentara
Izvor: N1/arhiva

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto koja u Srbiji razvija projekat Jadar, održala je drugi Otvoreni sastanak sa "predstavnicima NVO sektora i šire javnosti, kako bi nastavila transparentan dijalog sa svim zainteresovanim stranama i pružila odgovore na pitanja u vezi sa projektom Jadar".

Kako je saopšteno, sastanku, čija je tema bila upravljanje vodama u okviru projekta Jadar, prisustvovalo je oko 70 učesnika.

„Predstavnici kompanije i stručnjaci uglednih naučnih institucija govorili su o snabdevanju vodom kompleksa Jadar, kvalitetu vode, monitoringu površinskih i podzemnih voda, ispuštanju otpadnih voda, izvođenju hidrogeoloških radova na projektu Jadar, kao i o sistemima za prevenciju i upravljanje poplavama“, piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Prema saopštenju, na sastanku je odgovoreno i na veliki broj pitanja učesnika u vezi sa ovim temama.

„Svesni smo da kompleksnost i veličina projekta Jadar izazivaju pažnju javnosti u svakom segmentu poslovanja. Pitanje životne sredine je već neko vreme u fokusu, a u okviru njega i tema upravljanja vodama“, izjavila je Margareta Milosavljević, glavni savetnik za zaštitu životne sredine.

Ona je naglasila da je za ovu „kompaniju od velike važnosti odnos prema životnoj sredini i klimatskim promenama“.

„U skladu sa tim, upravljanju vodama pristupa se prema najvišim standardima u svim operacijama Rio Tinta, kako bi se ispunili ciljevi održivosti na koje smo se obavezali“, tvrdi Milosavljević.

Kada govorimo o Projektu Jadar, ona je najavila da kompanija Rio Tinto u zaštitu životne sredine planira da investira više od 100 miliona dolara, a u postrojenje za preradu voda blizu 40 miliona dolara.

Projekat Jadar će primeniti najviše standarde kada su u pitanju upravljanje vodama, bezbednost i zaštita od poplava, poručila je Milosavljević.

Cilj kompanije je da posredstvom serije otvorenih sastanaka, uspostavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija i odgovori na sva pitanja u vezi sa razvojem projekta, navodi se u saopštenju.

Rio Sava će i u narednom periodu nastaviti da organizuje otvorene sastanke o razvoju projekta Jadar. Sledeći sastanak na temu upravljanja otpadom u okviru projekta Jadar biće održan sredinom jula, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar