Rio Tinto želi nove razgovore sa Vladom Srbije pošto su izbori prošli

Ekonomija 05. maj 202212:07 > 12:12 16 komentara
N1

Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije o svom projektu Jadar litijum vrednom 2,4 milijarde dolara, koji je blokiran posle masovnih protesta, a uoči izbora, izjavio je u četvrtak izvršni direktor i predsednik kompanije Sajmon Tomson.

Pročitajte još:

Tomson dodaje da je Vlada Srbije oduzela dozvole za projekat Jadar u januaru posle masovnih protesta izazvanih zabrinutošću za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

„Nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori nisu na putu“, rekao je Sajmon Tomson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora.

Rojters podseća da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić velikom većinom pobedio na reizboru u aprilu, ali njegova stranka nije uspela da sama formira vladu“.

„Projekat Jadar, koji bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom, bio je veoma važan za Srbiju jer bi mogao da podstakne ekonomski učinak zemlje i otvori mogućnosti za razvoj nizvodnog poslovanja za snabdevanje zelenom tehnologijom evropskog automobilskog tržišta“, rekao je Tomson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je da ta globalna rudarska kompanija i dalje napreduje sa planovima da postane proizvođač litijuma, pokušavajući da ubrza projekat Rincon koji je kupila u Argentini u decembru.

„Ali sigurno nismo odustali od Jadra, jer, iskreno, to je savršen projekat“, rekao je Stausholm novinarima posle godišnjeg sastanka i naglasio da projekat ima „besprekorne“ ekološke, društvene i upravljačke akreditive.

Rojters navodi da kompanija nije mogla da objavi svoju reviziju uticaja projekta na životnu sredinu i društvo pre nego što dobije odobrenje vlade, šta je, prema rečima Tomsona, dovelo do dezinformacija o projektu koje su kružile uoči izbora u Srbiji.

„Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama životne sredine i uticaja koje smo izvršili“, rekao je Tomson.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare