Robotička ruka umesto pčelara u modernom pčelinjaku

Biznis 10. avg 202111:18 4 komentara

Površine prikolice kamiona, moderna košnica udomljuje 24 društva pčela. Unutra je opremljena robotičkom rukom, koja klizi medju košnicama, a mali automatizovani otvori omogućavaju pečelama ulazak i izlazak iz košnice. Startap Bivajz već je dobio 40 miliona dolara od privatnih investicionih fondova, a preko 100 njihovih sistema već se koristi u Izraelu i Sjedinjenim Državama. Halel Šrejer , menadžer i šef ovog izraelskog projekta za InfoBiz kaže da moderni pčelinjak ima robotički mehanizam koji kontroliše rojeve.

Jednu za drugom, mašina pregleda sve košnice u kojima živi više od miliona pčela. Kontroliše da li su zdrave, nadgleda nivo pesticida i izveštava ako bilo šta preti pčelama. Novu generaciju pčelinjaka, razvio je izraelski startap Bivajz. Tvorci automatizovane košnice kažu da njihov izum obezbedjuje 24-časovnu zaštitu i brigu u pčelama, što na minimum svodi rizik da pčelinjaci propadnu.

„Automatizovana košnica ne radi ništa što ne bi radio i pčelar, osim što koristi robotičku ruku, koristi kompjuter i kamere. Tako se pregledaju košnice, primenjuje potreban tretman ili lekovi, skuplja med, razdvajaju ili spajaju košnice – sve ono što sada radi čovek. S tim, što automatizovani mehanizam to radi efikasnije, ne umara se, ne ide na odmor… i ne žali se“, kaže Halel Šrejer.

Broj pčela drastično je opao širom sveta, pre svega zahvljaujzući intenzivnoj poljoprivredi, korišćenju pesticida, hemikalija i klimatskim promenama.

„Kao što znate pčele su od izuzetne važnosti i ključne su za očuvanje našeg lanca ishrane. Pčele oprašuju 75 odsto voća, povrća, koštunjavog voća koje jedemo, tako da osnaživanjem pčela obezbeđujemo sopstveni lanac ishrane“, navodi Šrejer.

Komapnije primenjuju različite tehnologije da bi usporile masovno izumiranje pčela, tako što ugrađuju senzore na tradicionalne drvene košnice, a uvode i veštačke oprašivače.

„Širom sveta, situacija je loša kada je reč o broju pčela potrebnih za oprašivanje i proizvodnju meda. Zato smo izumeli kuću za pčele, koja je sveobuhvatno rešenje za povećanje broja pčela i sprečavanje njihovog izumiranja“, ističe Halel Šrejer.

Komentari (4)

Vidi sve komentare