Rusija obustavila gas ka Nemačkoj, Peskov kaže – razlozi apsolutno komercijalni

Ekonomija 21. dec 202112:22 > 12:33 20 komentara
REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Rusija je ponovo u nedelju obustavila isporuku gasa ka Nemačkoj, preko gasovoda Jamal-Evropa, kojim se ruski gas isporučuje Evropi. Istovremeno, došlo je do skoka cene gasa, koja je prošlog četvrtka porasla sa minimalnih 1.450 dolara, na iznad 1.850 dolara za hiljadu kubnih metara, što je najviša cena od 6. oktobra. Dmitrij Peskov, sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da je odluka da se obustavi dotok gasa ka Nemačkoj "apsolutno komercijalna", prenosi Tass.

„Ovo je apsolutno komercijalna situacija. O konkretnim razlozima treba da pitate Gasprom. Ovde nema povezanosti, ovo je apsolutno komercijalna situacija“, rekao je on na pitanje novinara ima li povezanosti između obustave gasa ka Nemačkoj i punjenja gasovoda Severni tok 2.

Povezane vesti

Prema nemačkom gasnom operatoru Gaskejd reversne isporuke gasa preko gasovoda Jamal-Evropa iz Nemačke u Poljsku počele su pošto je Gasprom odbio da rezerviše kapacitete za 21. decembar, nakon čega su skočile cene gasa.

Pravac upumpavanja gasa kroz gasovod zavisi od zahteva koje gasni operator dobija od mušterija. Pravac toka gasa može da bude promenjen zbog više nominalnih zahteva za pumpanje u jednom ili drugom pravcu, pojašnjava Tass.

Gasprom je od prošlog petka počeo da smanjuje količinu rezervisanog gasa za gasovod Jamal-Evropa. Prema rezultatima aukcije na platformi za rezervisanje GSA od četvrtka, ruski koncern nije rezervisao kapacitet gasovoda za petak, jer, kako se pokazalo nije bilo zainteresovanih za njegovu kupovinu.

On je tada naložio pumpanje 26,8 miliona kubnih metara gasa u odnosu na 31,4 miliona kubnih metara dan pre. Potom je kapacitet pumpanja postepeno opadao do 5,2 miliona kubnih metara u subotu i 4,2 miliona kubnih metara u nedelju, do jučerašnjih 3,8 miliona kubnih metara, navodi Tass.

Inače, od početka decembra, Gasprom je svakodnevno isporučiovao po 31 milion kubnih metara preko gasovoda Jamal-Evropa.

Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi teritorijom četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Projektni kapacitet cevi je 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Skok cene gasa mogao bi biti povezan i sa izjavama čelnika nemačke Federalne mrežne agencije Johena Homana da odluka o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“ verovatno neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Naime, mediji navode da je Homan izjavio da agencija nije dobila dokumentaciju koja je neophodna za nastavak procesa sertifikacije „Severnog toka 2“ i da će se proces nastaviti kada ona bude dostavljena. Prema njegovim rečima, posle odluke nemačkog regulatora pitanje će razmotriti Evropska komisija, tako da odluka o „Severnom toku 2“ neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Cene na nacionalnim berzama energenata i evropskoj platformi EEX dostigle su rekordne nivoe. Troškovi za sutrašnju isporuku su prešli 400 evra za Francusku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Slovačku.

Što se tiče Bugarske i Grčke, cena je 342 evra i to je najniži nivo među tržištima. Cena za Srbiju je 396 evra, a za Rumuniju 395 evra po megavat-satu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare