Ruska privreda ulazi u period teških promena

Ekonomija 18. apr 202220:16 4 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov TPX IMAGES OF THE DAY

Ruska privreda ulazi u period teških promena, kažu u Centralnoj banci Rusije, prenosi Rojters. Takvu situaciju dodatno otežava najava Evropske unije da će uskoro pojačati sankcije prema Rusiji, posebno prema njenim bankama preko kojih se plaća nafta i gas, navodi Nova ekonomija.

EU je do sada poštedela Sberbanku, koja čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora i drugog velikog ruskog zajmodavca, Gazprombanku, jer su one glavne za plaćanje ruskog gasa i nafte, prenosi Nova ekonomija.

Pročitajte još:

„Sankcije su prvenstveno uticale na finansijsko tržište, ali sada će sve više početi da utiču na ekonomiju“, izjavila je guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina u ruskoj Dumi.

Ona je dodala je da Rusija još ima neke rezerve, ali je upozorila da su one pri kraju, kao i da će zemlja morati da traži druga rešenja za novonastalu situaciju.

„Možemo da raspolažemo sa oko polovinom rezervi, ali to su zlato, juan i druga imovina koja ne podleže sankcijama. Međutim, to ne omogućava da se upravlja valutom na domaćem tržištu“, rekla je Nabiulina.

Prema njenim rečima Centralna banka Rusije neće pokušati da smanji inflaciju „bilo kojim sredstvima“ jer bi to sprečilo preduzeća da se prilagode promenama.

„EU planira da sankcioniše najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank, kao i druge ruske finansijske kompanije u svom sledećem krugu sankcija“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države nedavno su uvele oštre sankcije Sberbanci i Alfa banci, još jednom ruskom kreditoru. Velika Britanija je takođe sankcionisala Sberbanku i obavezala se da će ukinuti sav uvoz ruskog uglja i nafte do kraja 2022. godine.

Von der Lajen je rekla da EU radi na mehanizmima za uključivanje nafte u sledeće sankcije prema Rusiji.

U petoj rundi sankcija, EU je najavila niz ograničenja, uključujući potpunu zabranu transakcija za četiri banke koje čine 23 posto ruskog bankarskog sektora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare