Ruske firme niču po Srbiji – šansa za zemlju ili više štete nego koristi

Biznis 06. apr 202219:2446 komentara

U poslednjih mesec i po dana, od početka rata u Ukrajini, u Srbiji je otvoreno 288 firmi čiji su osnivači ili vlasnici udela ruski državljani. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose misli da je to šansa za Srbiju i navodi da odlukom Evropske unije nisu sve ruske firme i biznismeni stavljeni na listu za sankcije. Novinar lista "Danas" Mijat Lakićević izjavio je da je to, naizgled, dobra vest - strana ulaganja i nova radna mesta, ali je izrazio sumnju da bi Srbija, dugoročno i u širem kontekstu, od toga mogla da ima više štete nego koristi.

Povezane vesti

Er Srbija je povećala broj polazaka za Moskvu i profitirala. Ali, više od toga, mnogi putnici koji su stigli iz izolovane Rusije ostali su u Beogradu i odlučili da ovde otvore firme, pošto je Srbija ostala jedna od retkih zemalja iz kojih i dalje može da se posluje i sa Rusijom i sa zapadom. Nisu došli samo ruski državljani, naglašava Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

„Ali, imamo i veliki talas registrovanja firmi Rusa iz Ukrajine kao i Ukrajinaca iz Ukrajine. Dakle, Srbija se vidi kao jedno prelazno rešenje za taj mali i srednji biznis. Ona bi mogla da postane i trajna destinacija mnogih koji žele da rade jer ovo neće stati u jednoj godini“, ističe Janjić.

Da ima zakone kao Kipar ili Luksemburg, Srbija ne bi bila samo privremena destinacija, naglašava Janjić. Ekonomski novinar Mijat Lakićević, vidi drugi problem. Eventualni bes Evropske unije zbog toga što Rusija preko Srbije izbegava sankcije.

„Vidi se da Srbija iz te svoje politike koja nije osudila rusku agresiju izvlači ekonomsku korist. To sigurno udaljava Srbiju od Evropske unije po stanovištima evropskih zemalja, po stanovištima evropske administracije“, navodi Lakićević.

Zbog neusklađivanja sa sankcijama EU, Srbija je već na lošem glasu na Zapadu, dodaje.

„To može da širi iluziju u Srbiji da je nama ovako super i da nama ta Evropa ni ne treba. I onda će ti desničarski pokreti, nacionalistički, konzervativni, za koje smo videli da su već ojačali, zahvaljujući ratnoj politici da jačaju“, kaže Lakićević.

Janjić, pak, podseća da nisu sve ruske kompanije pod sankcijama, i da Srbija treba da prati spiskove i odluke SAD i EU i da se vodi jasnim pravilima ko može, a ko ne da otvori firmu ovde.

„To je razvojna šansa Srbije i motivi tih ljudi su različiti. Neki se sklanjaju od sankcija Evropske unije, a neki se sklanjaju od režima“, navodi Janjić.

Od oko 300 novootvorenih ruskih firmi u Srbiji, većina su mala društva sa ograničenom odgovornošću koja se bave trgovinom. Uz nekoliko srednjih preduzeća iz IT sektora.

Komentari

Vaš komentar