Ruski gas za Srbiju za sada teče, šta donosi sutra – niko ne zna

Biznis 28. apr 202219:16 > 19:347 komentara

Srbija i dalje bez prepreka dobija gas kupljen od Rusije preko Bugarske. Ta situacija bi mogla lako, u ova turbulenta vremena da se promeni. Vlast uverava da ima plan i da ne treba da brinemo do kraja godine. Ipak, za sada je sve u nivou planova. Sasvim je izvesno, međutim, da će cena gasa, a i struje biti viša u bilo kom slučaju.

Ruski gas za Srbiju, a preko Bugarske, ide i dalje kako je i ugovoreno. Za sada. Šta donosi sutra niko ne zna, uključujući i vlast u Srbiji. Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, nakon sastanka sa britanskom ambasadorkom, rekla je da je dugoročni plan diversifikacija dobavljača gasa i da se sledeće godine počne sa izgradnjom novog podzemnog skladišta.

Da je to potrebno uraditi i smanjiti ekskluzivnost ruskog gasa, stručnjaci su godinama upozoravali. Dragan Šormaz, poslanik SNS, smatra da je potrebno da se Srbija obrati Briselu i proba da uđe u kvote za nove nabavke gasa.

„Ako nam, a ne vidim zašto bi nam Rusija zavrnula gas. Nije Nemačkoj, što bi nama, a Nemačka im je uvela sankcije i isporučuje Gepard tenkove Ukrajini“, rekao je.

N1: Recimo da ako odlučimo da ne plaćamo gas u rubljama ili ako se od bude tražilo potpuno…

„Ne traži se od nas ništa od toga, znači ne traži se od toga ništa od nas. To je stvar odluke EU. Ako EU jednog dana potpuno zabrani uvoz gasa onda i mi treba da prestanemo. Do tada je to poslovni ugovor“, kaže on.

Osim što u ovom trenutku Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa i ruskih maršruta transporta tog gasa, Srbija je u procesu dogovoranja uslova za produžetak ugovora. Postojeći, već produženi za pola godine, ističe u junu. Pored toga, gas i nafta za Rusiju nikada nisu bili čisto poslovni ugovori, uvek je postojao politički podtekst. A politika se od početka rata u Ukrajini rapidno menja.

Povezane vesti

„Vi ste imali sve vreme situaciju da se gas iz Rusije nije kupovao po tržišnim principima. Vi ste imali jednu situaciju na berzi i one jesu bile referentne za dogovor sa Rusijom, ali je dogovor sa Rusijom uvek bio politički. Ako imate bolju pregovaračku moć da ste vi Nemačka ili neka veća zemlja dobićete bolju cenu. Tek u poslednjih nekoliko godina Evropa je počela da nastupa zajednički i uspela je u nekim zemljama da spusti tu cenu“, kaže ekonomista Goran Radosavljević.

Da će cena u svakom slučaju biti veća, jasno je – svi faktori koji na visoku cenu utiču već su duže vreme prisutni.

„Cenu struje i cene gasa za sada oscilacije snosi država imamo ogromne rashode u budžetu zbog toga videćemo kakvi su rezultati energetskih kompanija, ali u nekom srednjem roku i u nekom narednom periodu ta će cena morati da se prelije i na stanovništvo. S druge strane videli smo da je u Evropi cena energenata porasla gotovo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. U Srbiji se to nije u toj meri desilo, ali ne smemo da zaboravimo da rast cena energenata direktno utiče na rast cene hrane“, kaže Radosavljević.

Cene hrane već rastu. A da će struja za građane poskupeti najavila je i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar