Ruski izvoz dizela na putu da dostigne rekord, uprkos sankcijama EU

Biznis 28. mar 202323:47 12 komentara
Pixabay

Ruski izvoz dizela je na putu da ovog meseca dostigne rekord, uprkos sankcijama Evropske unije koje su Rusiju lišile do sada najvećeg tržišta, prenosi Blumberg.

Moskva za sada ne pokazuje preveliku zabrinutost da bi je nedavna zabrana prodaje tog goriva u Evropskoj uniji mogla primorati da smanji izvoz zbog nedostatka drugih kupaca, jer su Turska, Maroko i druge zemlje pojačale kupovinu, a neke količine se drže u plutajućim skladištima.

Isporuke dizel goriva iz Rusije tokom prvih 19 dana marta iznosile su oko milion i po barela dnevno, prema podacima Vorteka, koje je u prikupio Blumberg. Ako se taj nivo održi, ovog meseca će biti zabeležen najveći izvoz od početka 2016. godine.

Rafinerije u Rusiji do sada su u martu održale visok nivo rada, što je omogućilo snažnu proizvodnju dizela, rekao je nezavisni američki analitičar za naftne proizvode Mihail Turukalov. On je naveo da ruski proizvođači izgledaju prilično uvereni da mogu da prodaju sve količine stranim kupcima, jer su popusti koje nude dovoljno primamljivi, a pokazalo se da postoje nova tržišta za dizel.

Taj bum u isporukama možda, ipak, neće trajati, jer planovi utovara u ključnim ruskim lukama ukazuju na pad u aprilu, u odnosu na martovske aktivnosti. Veliki deo ruskog izvoza dizel goriva odnosi se na Tursku, a ostali veliki uvoznici su Maroko, Brazil, Tunis, pa čak i najveći izvoznik nafte Saudijska Arabija.

Primećeno je i da je došlo do značajnog povećanja količine dizel goriva iz Rusije koja se drži u plutajućim skladištima, što je možda znak da pronalaženje zamenskih kupaca postaje izazovno.

21:42

Komentari (12)

Vidi sve komentare